Artiklen sætter fokus på 10 års arbejde med hjemløshedsforskning, aktivisme og aktionsprojekter i Grønland.
Årstal:
2023
Emner:
Hjemløshed; Aktivisme; Aktionsforskning; Socialpolitik; Neomarxisme
Titel på tidsskrift:
Social Kritik
Volumen af tidsskriftet:
35
Tidsskriftsnummer:
169
Udgiver:
Forum til Fremme af Social Debat
Publikationssted:
København
Publikationsland:
Danmark
ISSN nummer:
0904-3535
Den grønlandske hjemløsetælling 2022 - pilottællingens oversigtsrapport
Antallet af hjemløse i Grønland 2022.
Der er opgjort 491 mennesker i denne hjemløsetælling1. Tællingen er gennemført i 11 byer og giver derfor et dybdegående indblik i omfanget af hjemløshed. Denne hjemløsetælling er næsten landsdækkende - fra Qaanaaq til Nanortalik og fra Nuuk til Ittoqqortoormiit…
Antallet af hjemløse i Grønland 2022.
Der er opgjort 491 mennesker i denne hjemløsetælling1. Tællingen er gennemført i 11 byer og giver derfor et dybdegående indblik i omfanget af hjemløshed. Denne hjemløsetælling er næsten landsdækkende - fra Qaanaaq til Nanortalik og fra Nuuk til Ittoqqortoormiit.
Størstedelen er konstateret blandt mennesker, som lever i usynlig hjemløshed. Her er der registreret 2932. Det er mennesker, som på grund af manglende ressourcer er nødsaget til at bo hos familie og venner - eller i et mere løst netværk uden at have en bopælsadresse. Dette tal vil sandsynligvis ændre sig i de kommende hjemløsetællinger.
Andelen af mennesker der lever i synlig hjemløshed er 1833. Her er der tale om mennesker, som bor på herberg, sover i opgange eller bor i containerboliger. Det er et tal, som er under forandring. Det vil komme til udtryk i forbindelse med, at kommunerne fremadrettet eventuelt opretter flere sociale tilbud på området, eller at der kommer flere NGO’er til.
Læs mere
Årstal:
2022
Emner:
Hjemløshed; Kvantitativ forskning; Grønland; Sociale forhold
Publikationssted:
Nuuk
Publikationsland:
Grønland
Udgiver:
Ilisimatusarfik
Mødet med Danmark har en problematisk indvirkning på en minoritet af socialt udsatte blandt de grønlændere, som hvert år flytter til Danmark. Størstedelen af de grønlændere, der bor i Danmark, har det godt. Artiklens fokus ligger på gruppen af socialt udsatte grønlandske migranter, med få ressourcer…
Mødet med Danmark har en problematisk indvirkning på en minoritet af socialt udsatte blandt de grønlændere, som hvert år flytter til Danmark. Størstedelen af de grønlændere, der bor i Danmark, har det godt. Artiklens fokus ligger på gruppen af socialt udsatte grønlandske migranter, med få ressourcer og få planer for flytningen. I artiklen analyserer vi, hvilke strukturelle udfordringer der opstår i mødet med Danmark. Det beskrives i artiklen som strukturel vold med afsæt i et systemisk omsorgssvigt, som skal modarbejdes ved at nedbryde de nuværende systemiske barrierer, og modarbejder skabelsen af parallelle udsattemiljøer, så kræver det et politisk engagement, der ser på forholdene i Grønland. En disharmonisering af servicetilbud, lovgivning, arbejdsgange og ansvarsopdeling modarbejder hinanden og lader i forvejen sårbare mennesker i stikken i et ingenmandsland, som oprindeligt var tænkt som et (Rigs)fællesskab.
Læs mere
Årstal:
2021
Emner:
Hjemløshed; Socialt udsathed; Barrierer; Socialpolitik; Rigsfælleskab; Strukturel vold
Titel på tidsskrift:
Social Kritik
Volumen af tidsskriftet:
164
Publikationsland:
Danmark
Homelessness in Nuuk is a social issue that has been known for several years. In the 1970s Nuuk got it’s first shelter for women. In the 2010s some attention in the field has emerged with the establishment of a municipal night shelter and the opening of the Salvation Army day shelter and a Kofoeds S…
Homelessness in Nuuk is a social issue that has been known for several years. In the 1970s Nuuk got it’s first shelter for women. In the 2010s some attention in the field has emerged with the establishment of a municipal night shelter and the opening of the Salvation Army day shelter and a Kofoeds Skole in Nuuk. Homelessness has not nearly gotten the same social policy focus as has children and their families. The lack of political attention to this topic is one of the reasons why there are yet large public planning challenges to be solved. In research based on prolonged fieldwork we can observe several challenges when homeless citizens try to engage with public agencies. The article draws on fieldwork and data from interviews in the field of social welfare and health care since 2010. A critical sociological perspective can create a new understanding of the challenges that lie in process of strengthening disempowered citizens’ autonomy. The article brings excerpts from interviews regarding the direct experience of the encounter between disempowered citizens and public systems. It points to some solutions through an enhanced crosssectorial and communicative action. Public systems can, without losing function and power, hand over sovereignty to the citizens. Such efforts may in the long run create a more equal Greenlandic society.
Læs mere
Årstal:
2017
Emner:
Hjemløshed; Nuuk; Social planlægning; Sociologi; Feminisme
Publikationssted:
Nuuk
Publikationsland:
Grønland
Udgiver:
Ilisimatusarfik/Forlaget Atuagkat
ISBN nummer:
9788792554932
Artiklen tager afsæt i et feministisk perspektiv på kvinder, som er ramt af hjemløshed. Med afsæt i et litteraturstudie og en inspiration fra nordcanadisk forskning i hjemløshed blandt kvinder analyseres situationen i Nuuk. Vi inddrager empiri fra et længerevarende feltarbejde i Nuuk og med intervie…
Artiklen tager afsæt i et feministisk perspektiv på kvinder, som er ramt af hjemløshed. Med afsæt i et litteraturstudie og en inspiration fra nordcanadisk forskning i hjemløshed blandt kvinder analyseres situationen i Nuuk. Vi inddrager empiri fra et længerevarende feltarbejde i Nuuk og med interviews omkring kvindernes situation fra kilder i miljøet. I artiklen problematiseres det, at det offentlige sociale system forekommer meget lidt forberedt på, at Nuuk i dag har over 200 borgere, som er ramt af hjemløshed. Der eksisterer ikke indtil i dag et særskilt fokus på kvinderne i denne situation. Kvinder er blandt andet omfattet af begrebet “skjult hjemløshed”, som hidtil har været anvendt i begrænset omfang i den offentlige debat. I artiklen viser vi blandt andet, at man dels har kendt til hjemløshed i flere årtier – også til kvindernes hjemløshed. Kvindernes manglende stemme i socialpolitikken kan hænge sammen med, at kvindekampen i Grønland er gået lidt i dvale. Artiklen afrundes med strategiforslag til en mulig videre proces med inspiration fra nordcanadiske tiltag.
Læs mere
Årstal:
2017
Emner:
Hjemløshed; Feminisme; Nuuk; Canada; Kvindehistorie
Titel på tidsskrift:
Psyke & Logos
Volumen af tidsskriftet:
1
Tidsskriftsnummer:
38
Udgiver:
Dansk Psykologisk Forlag
Publikationssted:
København
Publikationsland:
Danmark
ISSN nummer:
22462449