Herunder kan du kort se uddannelsens kursusudbud for efterårssemestret 2024. Download studieordningen for at se detaljerede beskrivelser af uddannelsens samlede kursusudbud.
1. semester
Retshistorie, retssociologi & retsfilosofi ( 15 ECTS )
Introduktion til tidlige retssystemer og deres udvikling, herunder særlig vægt på Grønlands retshistorie fra nordboernes tidlige høvdingestyre og inuitkulturens samtidige retsorden til det nuværende selvstyre.
Centrale historiske og aktuelle eksempler på forskellige sociologiske og filosofiske forståelser af retten og dens samfundsmæssige betydning.
Inden for alle delemner behandles den juridiske professions aktuelle rolle og udfordringer i europæisk og grønlandsk kontekst.
Ligeledes arbejdes principielt og gennem konkrete eksempler med begreberne magt, ret og retfærdighed.
Juridisk metode ( 5 ECTS )
Kurset indeholder bl.a. følgende elementer:
- juraens discipliner
- retskilderne og deres fortolkning
- retssystemets opbygning og funktion i Grønland og Danmark
- aktørerne i retssystemet
- juridisk informationssøgning
Fokus er på kontinentaleuropæisk retstradition, men der perspektiveres i en vis grad til 'common law'-traditionen.
Europæiske og internationale retskilder omtales.
Formueret ( 10 ECTS )
Kurset omfatter en gennemgang af reglerne om aftalers indgåelse, herunder fuldmagtsforhold samt reglerne om aftalers ugyldighed og fortolkning.
I erstatningsret fokuseres på reglerne om erstatning uden for kontraktforhold, herunder principalansvaret og motoransvar.
I køberet fokuseres primært på købers og sælgers indbyrdes forpligtelser samt parternes beføjelser ved misligholdelse af en købsaftale.
3. semester
Folkeret ( 5 ECTS )
Kurset indeholder præsentation af folkerettens retssystem samt de mest relevante folkeretlige regler, materielle såvel som processuelle.
Det folkeretlige retssystem behandles ud fra et fokus på det folkeretlige retssystems retlige struktur, aktørerne, retskildeproblematikker, fortolkningsregler, national gennemførelse af folkeretlige forpligtelser samt forholdet mellem ret og politik, som dette kommer til udtryk i folkerettens karakteristika og grundlæggende principper.
De folkeretlige regler bliver behandlet med udgangspunkt i følgende tredeling: primære, sekundære og tertiære regler.
Primære regler, der findes i traktater såvel som sædvaner, beskriver materielle rettigheder og forpligtelser.
De vigtigste af de primære regler omfatter især:
- Magtanvendelsesforbuddet
- Interventionsforbuddet
- Folkenes selvbestemmelsesret
- Territorium
- Havret
- Internationale forbrydelser
- Krigens folkeret
- Den internationale menneskerettighedsbeskyttelse
- Humanitære regler
Sekundære regler beskriver mulighederne for at gøre ansvar gældende over for (mulige) krænkelser af de primære regler.
Tertiære regler omfatter processuelle regler for løsning af konflikter, typisk i regi af internationale organisationer.
Kurset vil, hvor dette er relevant, inddrage Grønlands retlige position i en folkeretlig kontekst.
Menneskerettigheder ( 5 ECTS )
Kurset indeholder emner om de væsentlige internationale og europæiske retskilder inden for menneskerettigheder samt de retlige organer, der er knyttet hertil.
På baggrund af de studerendes input arbejdes der med Grønlands menneskeretlige forpligtelser og Grønlands afrapporteringer til menneskeretlige organer.
Kriminalret & -proces ( 15 ECTS )
Kursets centrale elementer udgøres af kriminalloven, kriminalprocessen og fuldbyrdelse af foranstaltninger.
I undervisningen lægges vægt på centrale kriminalretlige principper og begreber.
Aktuelle og særligt principielle emner inddrages til at anskueliggøre centrale reglers typiske (og i nogle tilfælde atypiske) anvendelsesområde.
Grønlands oprindelige tradition og kultur for håndtering af kriminalitet indgår i faget, særligt i arbejdet med foranstaltningerne.
Civilproces ( 5 ECTS )
Med kurset gives en grundlæggende indføring i civilprocessen som retlig og teoretisk disciplin, herunder dens grundprincipper.
I forbindelse med undervisningen gennemgås bl.a. domstolenes saglige og stedlige kompetence (herunder kumulation), principper og regler for udfærdigelse af stævning, svarskrift og øvrige processkrifter, sagens behandling i 1. instans, bevismidler, udeblivelse, forlig, appel (anke og kære) og retskraft.
Kurset dækker ikke specialprocessen og kun summarisk processen ved Højesteret, hvor processen primært er fastlagt i retsplejeloven for Danmark.
5. semester
Kommunalret ( 10 ECTS )
Formålet med kurset er at give den studerende forståelse for det retlige grundlag for kommunestyret, de kommunale opgaver og det kommunale tilsyn samt indsigt i, hvordan kommunestyret fungerer i praksis.
Forvaltningsret II ( 10 ECTS )
Forvaltningsret II er en videreudbygning af den forvaltningsretlige viden, den studerende har tilegnet sig i forvaltningsret I.
Reglerne om aktindsigt efter sagsbehandlingsloven og offentlighedsloven samt prøvelse (remonstration, rekurs, ombudsmandsprøvelse og domstolsprøvelse m.v.), herunder ugyldighedslæren, gennemgås, og der gives en uddybning af de forvaltningsretlige regler om skønsudøvelse.
Der gives en grundig indføring i de persondataretlige regler af primært relevans for forvaltningsmyndighederne, ligesom reglerne for disses erstatningsansvar behandles.
Udvalgte internationale reglers betydning for forvaltningsretten omtales.
Offentlig ansættelsesret ( 10 ECTS )
Kurset indeholder en generel gennemgang af de ansættelsesretlige regler, herunder gennemgang af den ansættelsesretlige lovgivning og ansættelses- og arbejdsretlige grundsætninger.
Endvidere gives der en indføring i det overenskomstmæssige system.
Endelig gennemgås - med naturligt udgangspunkt i den viden, der opnås i forvaltningsret I og II - forvaltningsretlige regler af relevans for ansættelsesretten; i den forbindelse gennemgås også reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed.
Kandidatuddannelsen
Boligens retsforhold ( 10 ECTS )
Formålet med kurset er at give de studerende grundig indsigt i de principper og retsregler, der ligger til grund for regulering af boligmarkedet.
Det gælder såvel leje-, andels- som ejerboliger.
Herunder skal de studerende bibringes indsigt i regler for tildeling, erhvervelse, overdragelse og udsættelse af boliger af forskellig type.
Videregående civilproces & skifteret ( 10 ECTS )
Formålet med undervisningen er at supplere den viden om reglerne for gennemførelse af en civil sag ved domstolene, som de studerende tilegnede sig på bacheloruddannelse samt at introducere de studerende til de væsentligste regler og hyppigste udfordringer i forbindelse med skifte.
Social- & børneret ( 10 ECTS )
Formålet med kurset er at bibringe de studerende et grundigt overblik over Grønlands socialret, herunder såvel lovgivning som øvrige retskilder. Faget har endvidere som sit formål at formidle indsigt i centrale børneretlige retskilder. Udover at de studerende skal forstå og arbejde med grønlandske retskilder, er det et selvstændigt formål at træne de studerende i at arbejde med såvel rigslovgivning som internationale retskilder, hvor dette er fagligt relevant.