Sprog, litteratur & medier
bachelor
kandidat
Uddannelsen beskæftiger sig med tre forskellige fagområder: sprog, litteratur og medier.
På sprogdelen lærer du om, hvordan grønlandsk og andre sprog er bygget op, og hvor det grønlandske sprog stammer fra. Du får også viden om de forskellige måder, folk taler på, og om hvordan dialekterne er forskellige i Grønland og i de andre Inuit-sprog. Samtidig opnår du indsigt i, hvordan sproget fungerer i samfundet, og hvordan forskellige holdninger til sprog kommer til udtryk. Du vil også lære, hvordan man analyserer konkrete sproglige udtryk i deres kulturelle og samfundsmæssige kontekst. Desuden vil du også komme til at arbejde med, hvordan du udtrykker dig på en klar og tydelig måde i skrift og tale.
På litteraturdelen lærer du, hvordan skønlitterære tekster er bygget op. Formålet med litteraturundervisningen er, at du lærer at analysere litterære fiktionstekster og får et overblik over den grønlandske litteraturhistorie. På studiet stifter du bekendtskab med forskellige analytiske tilgange til skønlitteratur, og du vil møde både poesi og fortællinger inden for et væld af genrer som eventyr, myter og sagn. Med afsæt i analyser af litterære tekster, f.eks. digte, noveller, fortællinger, dramatik og romaner får du indblik i den grønlandske litteraturs udviklingsfaser og dens historiske kontekster. Litteraturstudiet giver dig en forståelse for den kultur du lever i, og hvad der gør den til noget særligt.
Undervisningen i medier giver dig et overblik over både den grønlandske og den internationale mediehistorie. Du stifter bekendtskab med grundlæggende medieteori og lærer at analysere en lang række medieprodukter, f.eks. film, sociale medier, hjemmesider, reklamer, tv-programmer, podcasts og tegneserier. Studiet af medier giver dig en indsigt i, hvilken rolle medierne spiller i en kulturel og samfundsmæssig kontekst.
Uddannelsen består af en bachelor-del (3 år) og en kandidat-del (2 år).
Download venligst gældende studieordning for at læse mere om adgangskravene til uddannelsen.
- Studieordning (bachelor) (2024)
- Studieordning (bachelor) (2016)
- Studieordning (kandidat)
Det tager 3 år at blive bachelor i Sprog, Litteratur & Medier og yderligere 2 år at blive kandidat.
Man kan også vælge en gymnasielæreruddannelse med Sprog, Litteratur & Medier som hovedfag på 3 1/2 år eller som bifag på 1 1/2 år.
Sprog er det basale værktøj i al kommunikation. Du kommer igennem grundlæggende fag som syntaks, morfologi, semantik, fonetik, sproghistorie og dialekter. Du lærer almen sprogteori med særligt fokus på grønlandsk. Men sprog er ikke bare grammatik - vi studerer også sprogets rolle i samfundet og ser hvordan sprog både kan forbinde og skille mennesker ad.
Litteraturen er det, der skaber et folks identitet og fællesskab. Du lærer om mundtlig fortælletradition, tidlig og nyere grønlandsk litteratur, international litteratur - og selvfølgelig litteraturteori og litteraturanalyse.
Medierne binder et folk sammen lokalt, men giver samtidig udsyn globalt. Inden for medievidenskab får du indblik i kommunikationsformer på internettet, i grønlandske medier: radio, tv og aviser - før og nu - og du lærer at analysere film og billeder.
Herunder kan du kort se uddannelsens kursusudbud for forårssemestret 2025. Download studieordningen for at se detaljerede beskrivelser af uddannelsens samlede kursusudbud.
Som uddannet kandidat i Sprog, Litteratur & Medier kan du komme til at arbejde med:
- Undervisning på gymnasie- og seminarieuddannelserne
- Sprogsekretariatet
- Den offentlige forvaltning
- Forlag og andre kulturinstitutioner
- Radio & TV
- Undervisning & forskning ved højere læreanstalter
Hvis du vil have mere at vide om uddannelsen, så kan du kontakte Studievejledningen eller afdelingsleder Annemette Hejlsted.