Konference om kvalitetssikring
Kvalitetssikringsgruppen på Ilisimatusarfik, bestående af Joachim Sloth Larsen og professor Gestur Hovgaard, er netop vendt hjem fra en inspirerende og lærerig konference i Norge
Kvalitetssikringsgruppen på Ilisimatusarfik, bestående af Joachim Sloth Larsen og professor Gestur Hovgaard, er netop vendt hjem fra en inspirerende og lærerig konference i Norge.
Konferencen havde til formål at styrke vidensdelingen mellem de nordiske lande med særligt fokus på akkreditering og kvalitetssikring i overensstemmelse med ”The Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area” (ESG 2015).
Martina Vukasovic leverede keynote-præsentationen på konferencen med titlen “Why QA Processes in Higher Education (Always) Result in Diverse and Unintended Outcomes”. Her fremhævede Vukasovic, hvordan nationale politiske, metodiske og kulturelle forskelle skaber varierende tilgange og resultater inden for kvalitetssikring på tværs af lande. Vukasovic understregede, at forskellene ofte bør betragtes som en styrke, da de bidrager til en mangfoldighed af løsninger og perspektiver.
Konferencen samlede deltagere fra både de nordiske lande, Østeuropa samt Færøerne og Grønland. Fra Grønland deltog repræsentanter fra Niuernermik Ilinniarfik, Perorsaanermik Ilinniarfik, Departement for Uddannelse, Kultur, Idræt & Kirke - og så naturligvis os fra Ilisimatusarfik.
Den viden, vi bringer med hjem til Ilisimatusarfik, er for eksempel:
- Snart udsender departementet de nye ”Retningslinjer for intern kvalitetssikring af undervisning på videregående uddannelser”. Det er her vigtigt at bemærke, at udarbejdelsen af retningslinjerne har været en inkluderende proces, hvor vi har oplevet en bred inddragelse og aktiv deltagelse.
- Vores arbejde med intern kvalitetssikring på Ilisimatusarfik skal baseres på kerneværdier som udvikling og tillid - og ikke som et kontrolværktøj.
- Vi skal udvikle en skræddersyet model, der passer til vores særlige behov - og derfor retter vi blikket mod den islandske model for kvalitetssikring. Den er nemlig mere relevant for vores situation end modellerne fra de større nordiske lande som Finland, Norge, Sverige og Danmark. Samtidig skal vi sørge for, at vores model er tilpasset vores grønlandske forhold.
- Vi skal have en helt transparent tilgang til udviklingen af kvalitetssikrings- og udviklingsværktøjer. Det er her afgørende at få input fra vores dygtige undervisere - men det er lige så vigtigt at involvere de studerende aktivt i hele vores kvalitetssikringsprocess.
Til sidst kan det nævnes, at Danmarks Akkrediteringsinstitution nedlægges. For dem med særlig interesse i kvalitetssikring, akkreditering og de nyeste nyheder på området, betyder det, at akkrediteringsarbejdet fremover bliver en del af det danske ministeriums opgaver inden for videregående uddannelser.