Journalistik
bachelor
Er du nysgerrig af sind, og kunne du godt tænke dig at leve af at undersøge, afdække og formidle centrale emner i det grønlandske samfund og i udlandet?
Uddannelsen er både praktisk og teoretisk orienteret. Du får kompetencer inden for journalistiske metoder og sprog samt en forståelse for samfundets strukturer og systemer.
Uddannelsen kræver gode samarbejdsevner, disciplin og selvstændighed, da journalistik handler om at være opsøgende og initiativrig. Du kommer til at møde såvel store som små; kendte, glemte og ganske almindelige borgere.
Journalistuddannelsen er en uddannelse i et fag med mange privilegier og et stort ansvar. Det gælder både under uddannelsen, i praktikperioden og senere som færdiguddannet bachelor i Journalistik.
Download venligst gældende studieordning for at læse mere om adgangskravene til uddannelsen.
Afdeling for Journalistik søger hvert år uddannelsessøgende til uddannelsesstart den 01. september.
Hvis du vil optages, skal du have bestået GU eller lignende. Du skal have afsendt din ansøgning inden d. 01. marts.
Derefter bliver du indkaldt til en optagelsesprøve. Dette sker som regel i april måned.
Prøverne holdes normalt i Nuuk, Sisimiut, Aasiaat og Qaqortoq (eller eventuelt et andet sted ved nærmere aftale).
Opgaverne er delt op i fem kategorier. Ansøgerne testes for deres paratviden samtidig med, at de får journalistiske opgaver - desuden testes de for deres grønlandske, danske og engelske sprogkundskaber. Du får besked om du har bestået eller ej inden d. 31. maj.
Du kan forhøre dig nærmere om optagelsesprøven ved henvendelse til de ansatte på Afdeling for Journalistik - bl.a. for at få indblik i hvordan du kan forberede dig til optagelsesprøven. I de senere år består ca. halvdelen af ansøgerne optagelsesprøven og starter dermed på uddannelsen i Afdeling for Journalistik.
Du vil blive undervist i journalistikkens verden og få indblik i, hvordan forskellige verdener arbejder i teori og praksis.
Derudover vil du blive undervist i journalistikkens akademiske verden, eksempelvis i mediesociologi, medieret, moderne samfundsforhold og videnskabsteori.
Journalistik handler om at idèudvikle, indsamle viden, vinkle en historie, interviewe og formidle. Så handler det også om at kunne reflektere og analysere samt at have viden, etik og moral.
Derfor skal du lære, hvordan samfundet og verden er skruet sammen, hvordan regler og etiske spørgsmål skal håndteres. Derudover kan du fordybe dig i fagets fagre verden og udvikle dine personlige kompetencer.
Det tager 3 1/2 år at blive bachelor i journalistik, hvoraf det ene år er i lønnet praktik. Desuden skal du bruge et semester i udlandet, og derefter har du mulighed for at læse videre til kandidat - cand.public.
Ved at tage kandidatgraden i journalistik, kan du styrke din almene journalistuddannelse og opnå en dybere faglig specialisering. Det tager 2 år at blive kandidat.
Herunder kan du kort se uddannelsens kursusudbud. Download studieordningen for at se detaljerede beskrivelser af uddannelsens samlede kursusudbud.
1. semester
Et år af bacheloruddannelsen i journalistik bruges i praktik på mediearbejdspladser og kommunikations/informationsafdelinger.
Som praktikant er du med til at producere historier - hvad enten det er på skrift, i radio, på web eller tv.
Samtidig er det vigtigt at få en bred journalistisk uddannelse. Derfor skal du være i praktik på mindst to forskellige praktiksteder i løbet af praktikåret.
Afdeling for Journalistik har praktikaftaler med alle større mediearbejdspladser i Grønland, så der er mulighed for at prøve kræfterne af på præcis den del af journalistikken, du brænder mest for. KNR er den største aftager af vore praktikanter, hvor især Qanorooq og Radioavisen har tradition for at have journalistpraktikanter hvert år.
Derudover er Sermitsiaq og AG samt Nuuk TV gode praktikpladser, men det er også muligt at være i praktik andre steder end i Nuuk.
Regionalradioerne i Qaqortoq og Ilulissat tager gerne imod praktikanter, ligesom det er muligt at være i praktik eksempelvis i Danmark, hvis en praktikplads tager imod efter gældende regler.
Efterhånden har virksomheder og kommuner også kommunikationsafdelinger, som også tager imod praktikanter - hvis faciliteter og budget samt en uddannet praktikvejleder giver mulighed for det. TELE Greenland A/S, Mittarfeqarfiit A/S og Royal Greenland A/S er nogle af dem.
Afdeling for Journalistik og branchen anser praktikken som en meget vigtig del af uddannelsen. Det er her, at du som journalist møder den journalistiske virkelighed og prøver, hvordan det er at have deadlines, der skal overholdes, og lave produktioner som bliver set eller hørt af mange. Derfor gør Afdeling for Journalistik meget for at sikre de studerende et både udfordrende og lærerigt praktikophold.
Alle praktiksteder har uddannede praktikvejledere. Hver praktikant får lagt en personlig uddannelsesplan for praktikken, og under praktikken er praktikanterne i løbende kontakt med Ilisimatusarfik.
Der findes overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og Naalakkersuisut for aflønning af journalistpraktikanter.
Som uddannet journalist kan du arbejde med nyheder og produktioner til forskellige medier - feks. tv, radio, web, aviser og kommunikationsafdelinger mfl.
Du kan specialisere dig inden for et bestemt område såsom politik (erhvervsjournalistik, politisk journalistik, udenrigsjournalistik eller anden form for specialisering), kultur, kriminalitet osv.
Du har også mulighed for at arbejde som freelance, eller være fast ved et nyhedsbureau.
Hvis du vil have mere at vide om uddannelsen, så kan du kontakte Studievejledningen eller afdelingsleder Sika Brandt Wille.