Studiehåndbog
Under "normale" forhold og indenfor normal åbningstid er der adgang til Ilisimatusarfik uden brug af studiekort.
Såfremt hoveddøren er låst, kan du alligevel komme ind med brug af dit studiekort, som du scanner ved kortlæseren til højre for hoveddøren.
Har du intentioner om at komme ind i bygningen om aftenen og i weekenderne skal du have et såkaldt aftenpas (se nedenfor).
Hvis du overvejer at afbryde dit studie, kan vi kun opfordre dig til, at du tager en snak med enten studievejleder, studiechef eller afdelingslederen for din uddannelse.
Måske kan samtalen hjælpe dig med at genoverveje dig ønske.
Hvis du alligevel er fast besluttet, skal du udfylde et såkaldt afbrudsskema som du finder her.
Hvis du gerne vil opholde dig på Ilisimatusarfik udenfor de normale åbningstider - også i weekenderne - skal du have udstedt et såkaldt "aftenpas" hos receptionisten.
Dette skal forevises vagtcentralen, hvis de spørger efter det.
De studerende tager ind imellem initiativ til at lave arrangementer. Det kan være, at du har en ide til et arrangement, som du gerne vil realisere.
Hvis det er tilfældet, kan du deltage i studenterrådet Pitaqs møder og dele dine ideer.
Husk at studenterrådet Pitaq har møde hver onsdag klokken 12 oppe på tredje sal - enten i kontoret eller Pitarfik og det er åbent for alle studerende.
AG og Sermitsiaq ligger på reolerne på bibliotekets 1. sal.
Nyeste udgaver af tidsskrifterne står på skråhylderne på bibliotekets 1. sal.
Ældre numre findes på reolerne på trappens højre side.
Ilisimatusarfiks tidsskrifter kan dog ikke lånes.
Vi anbefaler, at du bruger scanneren / kopimaskinen.
Når bachelor- eller specialeprocessen startes, skal den studerende indgå en aftale med vejlederen ved at udfylde denne kontrakt.
Der skal sendes en kopi af kontrakten til afdelingslederen.
Deadlines for aflevering af bachelorprojekter og specialer er medio januar og medio maj.
Den næste afleveringsfrist er d. 15. januar 2025 med dimission til februar 2025.
Du har to muligheder i forbindelse med fødsel af barn under studiet:
- Du kan gå på barselsorlov med barselsløn fra kommunen, men uden studiestøtte og sandsynligvis ret til at beholde din kollegiebolig i perioden. Hvis du vælger at rejse tilbage til din hjemby for at holde barsel har du ret til betalt rejse.
- Du kan forblive delvis aktiv (optjene minimum 20 ECTS pr. semester) på studiet og dermed bibeholde din studiestøtte og kollegiebolig.
Hvis du som studerende har brug for en studiebekræftelse, skal du udfylde dette skema og sende til studieadm@uni.gl til underskrift.
Efter hvert semester får du tilsendt et brev med en opgørelse over optjente ECTS. Den kan du også kunne bruge til de institutioner der efterspørger.
Al info om biblioteket finder du her.
Har du et gyldigt studiekort kan du altid benytte biblioteket udenfor åbningstiderne. Du åbner døren ind til gangen til venstre for biblioteket med dit kort. Husk at rydde op efter dig inden stedet forlades.
Hvis du, mod forventning, venter for længe på dit studiekort, kan du få udleveret et midlertidigt lånerkort af biblioteket.
På biblioteket forefindes en læsesal hvor du kan læse aviser og tidsskrifter. Der er også individuelle arbejdspladser, hvor det forventes at du medbringer din egen PC.
Du kan i øvrigt foreslå indkøb af bog til Ilisimatusarfiks bibliotekarer hvis bogen ikke findes på biblioteket.
Følgende ruter stopper ved Ilisimatusarfik:
- Rute 2 (minuttal: ’10, ’30, ’50)
- Rute 3 (minuttal: 08:04 samt 09.14 og herefter hver time frem til 18:14)
Som studerende skal man selv købe bøger til studiet, men du får dog et såkaldt bogtillæg på 1100 kr. pr. semester.
Afdelingslederen for uddannelsen sørger for at pensumlister er tilgængelige for den studerende i god tid inden studiestart. Hvis du har problemer med bogbestilling, som i udgangspunktet er dit eget ansvar, så kan du altid søge vejledning / hjælp ved biblioteket.
Du har mulighed for at søge om børnetillæg hvis du har forsørgelsespligt over dit barn eller adoptivbarn.
Der ydes 1.023 kr. pr. barn pr. måned.
Der er mulighed for at parkere sin cykel både ude og inde ved Ilisimatusarfik.
Det indvendige cykelskur finder du i et rum ved siden af garderoben.
Som studerende kan du få dækket din rejse til destinationen hvor begravelsen skal finde sted.
Nærmeste familie dækker over: forældre, bedsteforældre, søskende og egne børn.
Hvis du har eksaminer du skal til har du mulighed for at udsætte disse til et andet tidspunkt uden at det tæller som et eksamensforsøg.
ECTS (European Credit Transfer System) er et system, der kan benyttes til meritoverførsel inden for videregående uddannelser indenfor EU. ECTS-point er en måleenhed, der udelukkende angiver arbejdsbyrden og ikke uddannelsesforløbet sværhedsgrad.
Hvert fag eller kursus i en uddannelse tildeles et antal point, som udtrykker den arbejdsindsats den studerende skal yde for at gennemføre den enkelte uddannelsesenhed. Som studerende kan man tildeles ECTS-point for gennemførte kurser og beståede eksamener. Et semesters fuldtidsstudier svarer til 30 ECTS-point.
Studerende har tre eksamensforsøg til at bestå en prøve
Der henvises generelt til Selvstyrets bekendtgørelse om eksamen og censur ved videregående uddannelser nr. af 11. januar 2024.
Du er automatisk tilmeldt eksamen på det undervisningshold du følger. Vi trækker oplysninger fra holdtilmeldinger, når vi opretter eksamen i WISEflow.
Du har ikke mulighed for at framelde dig eksamen. Medmindre der foreligger dokumentation for egen sygdom eller alvorlig sygdom i nærmeste familie. Se afsnittet om sygeeksamen.
Eksamensplanen offentliggøres senest 1. november for vintereksamener og senest 1. april for sommereksamener i WISEflow (se info længere nede).
Eksamensperioderne er følgende:
- Afvikling af ordinære sommer eksaminer: 01/05 - 30/06.
- Afvikling af ordinære vinter eksaminer: 01/12 - 31/01.
Afvikling af reeksaminer:
- Sommereksaminer: juni og august.
- Vintereksaminer: januar og februar.
Hvis det er nødvendigt for at studerende kan følge det planlagte uddannelsesforløb, kan reeksamen afholdes udenfor de sædvanlige eksamensterminer.
Regler om reeksamen
Studerende, der udebliver fra eller ikke består den ordinære eksamen i forlængelse af et undervisningsforløb, bliver automatisk tilmeldt reeksamen.
For efterår/vintereksaminer skal reeksamen (2. forsøg) afholdes senest februar.
For forår/sommereksaminer skal reeksamen (2. forsøg) afholdes senest august.
For 3. eksamensforsøg tilmeldes den studerende til næste ordinære eksamen. Hvis eksamen er nødvendigt for at studerende kan følge det planlagte uddannelsesforløb, kan reeksamen afholdes tidligere.
Efter 3. eksamensforsøg
Når den studerende har forbrugt 3 eksamensforsøg i et obligatorisk fag i henhold til gældende studieordning, fortabes retten til at tilmelde sig hold og eksaminer og den studerende udskrives af uddannelsen.
I særlige tilfælde kan Ilisimatusarfik tillade et yderligere eksamensforsøg.
Når den studerende vil søge dispensation om yderligere eksamensforsøg, skal den studerende indsende en ansøgning ved at udfylde dette skema, senest 7 dage efter det sidste eksamensforsøg er forbrugt. Juli-måned medregnes ikke i de 7 dage. Ansøgning sendes til studieadm@uni.gl.
Det er institutlederen sammen med studieservice, der træffer endelig afgørelse om der kan bevilges et yderligere eksamensforøg efter indstilling fra afdelingsleder.
Regler om sygeeksamen
Der tilbydes sygeeksamen, såfremt den studerende kan dokumentere sygdom på tidspunktet for afholdelse af eksamen. Sygeeksamen kan tillades, når eksaminanden: 1) er sygemeldt til prøven, 2) bliver syg under prøven, 3) på grund af sygdom er udeblevet fra prøven, eller 4) bortset fra egen sygdom af en ekstraordinær dokumenterbar situation hindres i at deltage i eksamen.
Dokumentation for sygdom skal indsendes til eksamenskontor@uni.gl - senest 4 hverdage efter eksamenstidspunktet.
Sygeeksamen aftales mellem afdelingsleder og den studerende og skal tilbydes hurtigst muligt efter den ordinære eksamen og ikke senere end 3 måneder efter. Såfremt der er flere studerende til en sygeeksamen, afholdes denne på samme tid.
Du har som studerende mulighed for at søge om tolk eller sproglig bistand til din eksamen i henhold til §7 i Selvstyrets bekendtgørelse nr. 1 af 11. januar 2024 om eksamen og censur ved videregående uddannelser.
Relevant sproglig bistand kan tilbydes, såfremt der ikke kan tilbydes eksamen på andet sprog. Se også afsnittet om ’Eksamenssprog’.
Tolkning af eksaminer kan tilbydes i de eksaminer, der udbydes på grønlandsk eller dansk. Der kan ikke søges om tolk til eksaminer der udbydes på engelsk.
Hvis du ønsker tolkning eller sprogligt bistand til din eksamen, skal du udfylde dette skema og sende til eksamenskontor@uni.gl senest 4 uger før eksamensdato.
Du har følgende muligheder for tolkning af eksamen:
- Fuld tolkning (tolkning af hele eksamensforløbet).
Der beregnes det dobbelte af eksaminationstiden til eksamen med tolk. Dvs. hvis en eksamination er 20 minutter, beregnes der 20 minutter ekstra ind i eksamen.
- Sproglig bistand (støtte med specifikke sproglige udfordringer).
Der tildeles ekstra 10 minutter til eksamenstiden for eksamen med sproglig bistand. Dvs. at der afsættes 10 minutter mere til eksaminationstiden til tolkningen.
Du har ret til at klage over bedømmelsen af din eksamen, prøveforløbet eller eksaminationsgrundlaget. Du kan klage over både mundtlige og skriftlige eksamener. Du kan dog stadig med fordel kontakte din underviser før du indgiver en officiel klage. Underviser skal kunne begrunde bedømmelsen eller forløbet op til din eksamen.
Klager vedrørende eksamen kan i hovedregel opdeles 4 hovedområder:
- Retlige spørgsmål – forhold som er fastlagt ved lov af Naalakkersuisut
- Eksaminationsgrundlaget (spørgsmål, opgaver, vejledningen og etc.)
- Prøveforløbet
- Bedømmelsen (karakteren)
Det er vigtigt, at du i klagen tydeligt tilkendegiver, hvilket af de fire forhold du klager over. Hvis du er tvivl om, hvilket af de fire forhold, som er gældende, er du altid velkommen til at kontakte Studieservice. Hvis du vil klage over bedømmelse af en eksamen, skal dette gøres til skriftligt til Studieservice indenfor fire uger efter du modtaget din bedømmelse. Klagen skal indgives skriftligt til studieadm@uni.gl.
For yderligere information se afsnittet om ”klagevejledning” længere nede.
Eksamenssnyd omfatter forfalskning, plagiering, fortielse, f.eks. manglende kildeangivelse eller anden vildledning om pågældendes indsats eller resultater. Bistand til medstuderendes snyd er omfattet af reglerne. Forsøg på at snyde behandles som gennemførte snyderier.
Mistanke om eksamenssnyd indberettes af eksaminator og/eller censor, hvorefter den studerende partshøres og afdelingsleder inddrages. Hvis der er konstateret eksamenssnyd, træffer den ansvarlige leder (som oftest afdelingsleder) afgørelse om hvilken disciplinær foranstaltning, der tildeles den studerende.
Eksamen afholdes som udgangspunkt på undervisningssproget, som normalt er dansk eller grønlandsk.
Du har som studerende mulighed for at søge om eksamen på det andet sprog jf. §7 i Selvstyrets bekendtgørelse om eksamen og censur ved videregående uddannelse nr. 1 af 11. januar 2024.
Dvs. hvis eksamen er på dansk, kan du søge om at tage den på grønlandsk, og omvendt.
Hvis du ønsker at få eksamen aflagt på grønlandsk eller dansk, skal du udfylde dette skema og sende til eksamenskontor@uni.gl senest 4 uger før eksamensdato.
For uddannelser og fag, der undervises på engelsk eller et andet fremmedsprog, foregår eksamen på samme sprog, medmindre formålet er at vurdere sprogkundskaber i et andet sprog. Dvs. hvis eksamen er på engelsk, kan du ikke søge om at tage den på dansk eller grønlandsk.
Inden studiestart har du fået tildelt en e-mailadresse og opretter selv en kode til den.
Hvis du mister / glemmer din kode kan du få den nulstillet ved at skrive til: ikiuut@uni.gl.
Du har pligt til at læse din e-mail jævnligt.
I samarbejde med studievejlederne indkalder vi studerende der er bagud med ECTS point på deres uddannelse til trivselssamtaler.
Til disse samtaler prøver vi at afdække mulige årsager til forsinkelse i studiet og i fællesskab komme frem til initiativer så de studerende kommer på rette spor igen.
Efter hvert semester får du tilsendt et brev med en opgørelse af optjente ECTS.
Hvis du er bagud, bliver du indkaldt til samtale ved studievejlederen. I studieservice vil vi rigtig gerne holde fast på de studerende og så vidt muligt hjælpe med at gennemføre studiet.
Fejl og mangler ved bygningerne, printere og fotokopimaskiner meddeles til John (john@uni.gl) husk at angive navn på kopimaskine / printer.
Fejl ved stedets PC-er meddeles til IT-support. skriv til: ikiuut@uni.gl eller ring til: 385616 (kl. 8 - 16).
Se også driftsstatus.
Hvis du som studerende har brug for en feriebekræftelse, så skal du udfylde dette skema og sende til studieadm@uni.gl til underskrift.
Forelæsningen er den ”klassiske" undervisningsform på universitetet, hvor underviseren tager udgangspunkt i en tekst, som gennemgås og perspektiveres til andre tekster.
Det forventes at du møder forberedt op til forelæsningerne, for at få mest muligt ud af studiet.
Vi sætter de studerende på de hold de normalt skal følge, jf. studieordningen – på nær valgfag eller andre hold man selv skal tilmelde sig. Det er dit ansvar at sikre at du er på de rigtige hold.
Hvis det ikke er tilfældet, skal du kontakte tovholderen på din uddannelse eller studiadm@uni.gl Det er meget vigtigt at oplysningerne på Lectio er helt korrekte da det er dem vi tager udgangspunkt i når vi opretter eksaminer på wiseflow.
Overvejer du at tage et semesterophold eller praktik i udlandet, så kontakt Mathias på mtc@uni.gl for råd og vejledning.
Der er arrangeret introdage – også benævnt ”rusuge” for de nye studerende i dagene torsdag d.1. september og fredag d. 2. september.
Ledelsen på ilisimatusarfik, studieservice og afdelingerne for uddannelserne sammensætter et program som bliver sendt ud til de nye studerende i løbet af august måned.
Kantinen tilbyder et bredt udvalg af morgenmad, frokostretter osv. til rimelige priser.
Den har åbent hver dag fra kl. 8.00 til 15.00.
Nogle fag bedømmes ud fra GGS skalaen, andre får bedømmelsen bestået / ikke- bestået.
De skriftlige karakterer bliver offentliggjort for den studerende senest 4 uger efter eksamen.
Hold øje med WISEflow så du kan se din karakter efter endt bedømmelse.
Et af værdigrundlagene for Ilisimatusarfik er, at universitetet drives efter høje faglige og etiske standarder, hvor der lægges vægt på troværdighed og evnen til at samarbejde.
De studerende udgør kernen i Ilisimatusarfik’s virke, og der arbejdes kontinuerligt for at opretholde et godt studiemiljø.
Hvis det imod forudsætningerne skulle opstå tilfælde, som du finder uretfærdigt eller utilfredsstillende, har du mulighed for at indgive en klage.
Forud for din klage må du meget gerne overveje om sagen eventuelt kan løses gennem dialog – du er til enhver tid velkommen til at rette henvendelse ved Studieservice, som står til rådighed for at vejlede dig i processen.
Hvis du vælger at indgive en klage, bliver sagen behandlet iht. loven og de til enhver tid gældende procedure. Bemærk, at hvem der har beslutningsbeføjelse i sagen, afhænger af klagegrundlaget.
I denne vejledning finder du en beskrivelse af hvad der skal indgå i klagen og andre opmærksomhedspunkter.
Hvis du gerne vil indgive en klage vedrørende eksaminer, skal du udfylde dette skema.
Hvis du gerne vil indgive en klage om øvrige forhold, skal du udfylde dette skema.
Alle spørgsmål vedr. kollegiebolig skal rettes til kafadm@kaf.gl såfremt du kommer fra kysten. Hvis du kommer fra Nuuk, skal du søge kollegiebolig gennem Iserit.
Studieadministrationen har ingen indflydelse på tildeling og administration af kollegieboliger.
Er du i en konflikt i din læsegruppe eller lignende, så har du mulighed for at henvende dig til din afdelingsleder på studiet.
Studievejlederen kan fungere som mægler og konfliktløser.
En rigtigt behandlet konflikt kan give dig en indsigt i samarbejde, gruppedynamik og konflikthåndtering.
Hovednummeret til Ilisimatusarfik er 385600.
Hovedmailen til studieservice er studieadm@uni.gl.
Hovedmailen til eksamenskontoret er eksamenskontor@uni.gl.
Studerende, der bliver udsat for krænkende adfærd eller chikane, opfordres til at søge hjælp og støtte.
Som studerende har du mulighed for at tale fortroligt og uforpligtende med en studievejleder om din sag - uanset, hvad du er blevet udsat for, og også selvom du er i tvivl.
Enhver henvendelse til studievejlederne er fortrolig, og måske kan I finde en løsning i fællesskab.
Studieservice anvender studieadministrationsprogrammet Lectio.
I dette kan du se dit skema, undervisningslokaler, dokumenter din underviser uploader til undervisningen, karakterer med optjente ECTS efter hvert semester og mm.
Ilisimatusarfik har lavet en samlet oversigt over fonde man som studerende kan søge legater / fondsstøtte til.
De fleste uddannelser udarbejder hvert semester et såkaldt lektionskatalog som giver den studerende et godt overblik over indholdet af semesteret, herunder undervisere, fagudbud og andre relevante informationer for uddannelsen.
Med de store mængde fagstof du skal igennem i din studietid, er det vigtigt, at du læser det på den mest optimale måde.
Det kan være nyttigt for dig at gennemskue, hvornår du kan nøjes med at skimme en tekst og hvornår du er nødt til at læse noget grundigt igennem.
- Hurtig læsning: Du kan med fordel lægge et stykke papir over den tekst, du allerede har læst. På den måde forhindrer du øjet i at springe tilbage i teksten og du vil kunne læse dit stof hurtigere
- Forbered din læsning: Når du går i gang med en tekst, er der meget nyttig hjælp at hente i forordet og indholdsfortegnelsen. Her drejer det sig igen om at holde koncentrationen og du vil nemmere kunne huske noget, hvis du har en idé om, hvorfor du læser det
På universitetet er der en del steder, hvor du kan lave gruppearbejde eller læse i ro for dig selv.
Biblioteket tilbyder studie- og læsepladser på 1. sal. De er til fri afbenyttelse efter først-til-mølle- princippet. Har du studiekort kan du også benytte biblioteket uden for åbningstiderne med brug af dit studiekort som ”nøglekort”.
Husk at rydde op efter jer selv inden I forlader stedet.
Du kan tjekke din månedlige lønseddel og antallet af resterende uddannelsesstøtteklip på www.sullissivik.gl.
De fleste uddannelser har et samarbejde med ældre studerende, der påtager sig rollen som mentorer for nystartede studerende.
Benyt dig endelig af deres viden og erfaringer til at gøre din studietid nemmere på Ilisimatusarfik. Du vil få flere informationer om mentorordningen i introugen.
Her er en oversigt over en mentors opgaver - og hvad du kan bruge en mentor til:
- Give introduktion til livet som studerende - specielt ved studiestart
- Være koordinator / ansvarlig overfor en studiegruppe (min. 4-6 studerende)
- Afholdelse af oplæg
- Arrangere faglige og sociale arrangementer
- Fungere som sparringspartner til blandt andet opgaveskrivning, gennemgang af studieordning, søgning af legater og fondsmidler osv.
- Fungere som støtteperson overfor medstuderende
Institutrådet kan tildele merit for fag, som tidligere er bestået på andre studieordninger ved Ilisimatusarfik eller andre universiteter.
Ansøgningen om merit sendes til afdelingslederen, sammen med dokumentation for bestået fag.
Studerende kan downloade og installere Office 365 på deres private pc og/eller Mac. Office 365 må installeres på 5 enheder.
Programpakken er gratis, så længe du er studerende hos Ilisimatusarfik.
Gå ind på http://portal.office.com.
Du logger på med dit brugernavn@uni.gl, det er det samme som din e-mailadresse.
Har du en anden version af Office installeret, skal den afinstalleres, inden du installerer Office 365.
Mobning er skadeligt for alle.
At være udsat for mobning er en meget belastende oplevelse, og mange mobbede kan udvikle alvorlige fysiske- og psykiske symptomer.
Tilsvarende kan en kultur, hvor mobning accepteres, skabe et negativt arbejdsmiljø for alle - også for dem som ikke udsættes for mobning og chikane.
En fuldstændig entydig beskrivelse af mobning er ikke mulig, men nedenfor er givet nogle eksempler på adfærd eller handlinger, som kan opleves som mobning.
Personrettede handlinger:
- At der bliver spredt sladder og rygter om en person.
- At nogen fornærmer, håner eller gør grin med en person (fx vedkommendes vaner og baggrund) eller dennes holdninger eller privatliv.
- At blive råbt ad, overfuset, skældt ud eller blive mål for spontan vrede (eller raserianfald) • Uønskede handlinger af seksuel eller truende karakter.
Social isolation:
- At blive ignoreret, udelukket fra eller frosset ude af det sociale fællesskab.
- At blive ignoreret eller mødt med fjendtlighed ved henvendelse til andre.
- At al tale forstummer, når man kommer ind i et rum, hvor studiekammeraterne sidder.
- Grov spøg og sarkastiske bemærkninger fra studiekammerater, som man ikke kommer så godt ud af det med.
Ilisimatusarfik har nul-tolerance overfor mobning.
Ledelsen på Ilisimatusarfik har pligt til at tage ansvar og gribe aktivt ind, hvis mobning finder sted.
Mobning er udtryk for manglende tolerance og udvisning af ringeagt for andre mennesker.
Mobning er en adfærd, der kan bevirke underminering af et andet menneskes selvrespekt og følelse af værdi.
Kontakt din afdelingsleder på studiet eller Studieservice, hvis du oplever mobning.
Du kan medvirke til en god omgangstone ved at følge disse tommelfingerregler:
- Udvis almindelig høflighed, diskretion og venlig imødekommenhed
- Brug sproget konstruktivt
- Med en ordentlig omgangstone viser man respekt for hinanden
- Tænk over din stemmeføring og stemmeleje - også i engagerede diskussioner
- Brug kropssproget konstruktivt
- Undgå modsigelser mellem det, du siger, og det kropssprog, du udviser
Nogle uddannelser har mødepligtsregler, hvilket du vil blive orienteret om når du starter til timerne.
Husk dog generelt at undervisningstimerne er guld værd hvis du vil sikre dig at komme ordentligt igennem studierne, så kom til alt det du overhovedet kan.
Som et lovbestemt krav (se §36) skal man, under sin kandidatuddannelse, på et udlandsophold - enten via et semesterophold ved en anden uddannelsesinstitution eller ved at tage et praktikophold.
Det er muligt at søge om dispensation fra kravet om et obligatorisk udlandsophold under et kandidatstudie.
Blanketten for at ansøge om dispensation kan findes her og indsendes til studieservice (studieadm@uni.gl) efter udfyldelse.
Kontakt det Internationale kontor, hvis du vil vide mere om dine muligheder og retningslinjer.
Kontakt Studieservice, hvis du ønsker at søge om dispensation.
Studenterrådet Pitaq har en opslagstavle i stueetagen tæt ved elevatoren. Her kan du se studenterrådets kommende arrangementer.
Du kan også komme med forslag på et stykke papir, til hvad studenterrådet kan arbejde med, og placere det i boksen på opslagstavlen.
Øvrige interne og eksterne opslag kan du orientere dig i på den anden opslagstavle tættest på receptionen.
Vi henstiller til at alle rydder pænt op efter sig – uanset hvor du har været.
Vi har et pænt og rent universitet og det skal det gerne blive ved med at være.
Du har mulighed for at søge om orlov fra studiet i op til et år.
Udfyld orlovsansøgningsskemaet her.
N.B husk at melde tilbage senest 3 måneder før genoptag af studiet.
Der henstilles til at undgå brugen af parfumeholdige toiletartikler, såsom deodorant, aftershave, parfume og lignende produkter af hensyn til duftfølsomme medstuderende.
Det anses for god kommunikation at tale med sine medstuderende om det, såfremt man oplever problemer med allergi/overfølsomhed.
Når du starter på dit studie, er det en forudsætning at du er udstyret med din egen bærbare computer. Den vil fungere som dit arbejdsredskab igennem hele studietiden og du skal selvfølgelig huske at tage den med både til undervisningen samt til eksamen.
Hvis du skal søge efter bøger, tidsskrifter mm. er der fire stationære pc’er til rådighed på biblioteket. Du kan bruge disse til at søge i biblioteksbasen eller finde andre ressourcer til dit studie. Derudover er der en skrivestue forbeholdt de studerende med stationære pc-er som I er velkomne til at bruge hvis du en dag fx har glemt din PC.
Denne politik gælder ved alle uddannelser på Ilisimatusarfik.
Politikken skal sikre studerende, undervisere og andre deltagere i undervisningen på Ilisimatusarfik.
Underviseren afgør om undervisningen må streames, lydoptages, videooptages, tages billeder af undervisningen - inklusiv undervisers undervisningsmateriale (f.eks. PowerPoint, noter på whiteboard osv.).
Det er den studerendes opgave at spørge om tilladelse fra underviseren, hvis denne ønsker at streame, lydoptage, videooptage, tage billeder af undervisningen.
Hvis undervisningen må streames, lydoptages, videooptages, tages billeder af undervisningen, så:
- Må studerende ikke dele optagelserne med andre - men kun bruge dem privat.
- Kun hvis alle, der medvirker på optagelserne, giver samtykke til offentliggørelse, må de deles med andre.
Involverede, som har givet samtykke, kan altid tilbagetrække samtykket.
Overtræder studerende et forbud mod streaming, lydoptagelse, videooptagelse, tage billeder af undervisningen - så skal den pågældende studerende straks gøres opmærksom herpå.
Ved gentagne overtrædelser vil den studerende kunne indberettes til rektor med henblik på, at der træffes disciplinære foranstaltninger over for den studerende.
Ved studierelevante praktikophold over én måneds varighed, har studerende, ifølge § 42 i Selvstyrets bekendtgørelse nr. 9 af 19. juli 2017 om uddannelsesstøtte, ret til:
- en frirejse fra uddannelsesbyen til praktikstedet og retur
- tilskud til nødvendige opholdsudgifter
Hvis du vil vide mere om dine muligheder for praktik under din uddannelse, skal du kontakte afdelingsleder ift. semestre, hvor dette ville være muligt.
Skal du på et praktikophold i Grønland - ret henvendelse til studieadm@uni.gl om det praktiske ift. rejse mm.
Vil du gerne vil på et praktikophold i udlandet kan du læse mere om dine muligheder i udlandet her - eller kigge forbi Afdelingen for Internationalisering & Kommunikation.
Som studerende har du mulighed for at udskrive /printe fra kopimaskiner tilgængelige forskellige steder på Ilisimatusarfik.
Bemærk dog at kontor / administrationen har særskilte printere / kopimaskiner.
Du kan enten printe via:
- uni.gl / login / print / login med din printerkode
- USB som du stikker ind i printer / kopimaskinen
Det koster 10 øre pr. stk. for sort-hvid kopier / print og 40 øre for farvekopier / print.
Du indbetaler et minimumsbeløb på 50 kr. på din kopikonto i receptionen.
For at udskrive / printe bruger du din særlige printer som du modtager i din mailbox ved 1. udskrivning til ”uniprint”.
Hvis du ønsker at få dit printerkort fyldt op igen, skal du ligeledes henvende dig i receptionen.
Studenterrådgivningen tilbyder psykologisk rådgivning og behandling.
Ved studierelevante praktikophold over én måneds varighed, har studerende, ifølge § 42 i Selvstyrets bekendtgørelse nr. 9 af 19. juli 2017 om uddannelsesstøtte, ret til:
- en frirejse fra uddannelsesbyen til praktikstedet og retur,
- tilskud til nødvendige opholdsudgifter.
Du kan søge om refundering af opholdsudgifter via denne blanket: Ansøgning om refusion af nødvendige opholdsudgifter, jf. § 42.
- Husk at vedhæfte faktura for huslejen.
Hvis du vil vide mere om denne mulighed skal du kontakte afdelingslederen for din uddannelse og for de praktiske ting rejser mm. ret da henvendelse til studieadm@uni.gl.
Ved studiestart har du fået tildelt en frirejse, hvis du har en anden hjemby end Nuuk.
Ret til frirejse kræver, at du modtager uddannelsesstøtte og har minimum 7 klip tilbage på din uddannelse.
Udfyldt elektronisk ansøgningsblanket senest 4 uger inden afrejsen.
Anvendelse af kunstig intelligens (AI), som eksempelvis ChatGPT, er i udgangspunktet tilladt ved skriftlige eksamensopgaver. Det kan dog fremgå af studieordning eller undervisningsplanen, hvis det ikke er tilladt i et pågældende fag.
Det er ikke tilladt at bruge generativ AI i forbindelse med skriftlige stedprøver eller mundtlige prøver. Det gælder også til skriftlige stedprøver/mundtlige prøver, hvor alle hjælpemidler er tilladt. Anvendelse af chat-funktioner, herunder AI-chatrobotter betragtes som kommunikation med andre, og dermed også som eksamenssnyd.
Ved brug af Generativ AI skal reglerne for god akademisk praksis overholdes. Således der ikke kan stille spørgsmål ved, hvem der har ophavsret til det det skriftlige produkt. Ved anvendelse af Generativ AI skal du:
- Angive værktøjets anvendelse i metodeafsnittet eller et vedhæftet bilag med tydelig forklaring af, hvordan du har benyttet værktøjet. Dette gælder også ved anvendelse til fx idégenerering, transskribering eller litteratursøgning.
- Du skal citere generativ AI – på lige fod med en anden kilde ved brug. Dette gælder både ved:
- Omskrivning af tekst, som en generativ AI har skrevet.
- Direkte citerer eller anvender indhold, lavet af generativ AI i din opgave. Dette gælder ved brug af Generativ AI genereret data som: tekst, billede, data, video og andet.
Ved brug skal du være særligt opmærksom på
Du skal være opmærksom på, at informationer, du indtaster på f.eks. ChatGPT, ikke behandles fortroligt, og at generativ AI kan dele de oplysninger, du har indtastet, med andre. Dette kræver særlig opmærksomhed, hvis der indgår virksomheds- eller forskningssamarbejde i dit arbejde. Det er dit ansvar kun at indtaste oplysninger, som enten er offentliggjort eller gerne må blive offentliggjort. Ilisimatusarfik kan ikke stilles til ansvar for din brug af generativ AI.
Enhver overtrædelse af retningslinjerne for brug af kunstig intelligens vil blive betragtet som eksamenssnyd. Du kan læse mere om konsekvenserne af eksamenssnyd i studiehåndbogen. Ved ulovlig anvendelse, kan yderste konsekvens være bortvisning fra Ilisimatusarfik.
Det er udelukkende ved rygeskuret på sydsiden af Ilisimatusarfik at man må ryge.
Udgang til dette er gennem garderoberummet i stueetagen.
Studieåret er opdelt i 2 semestre.
Efterårssemestret ligger fra 1. september til juleferien.
Januar er eksamensmåned for de fleste uddannelser.
Forårssemesteret ligger fra 1. februar til sommerferien.
Juli og august er feriemåneder undtagen læring der starter medio august.
Oppe på 3. sal er der en hylde med bøger der skal bruges på de forskellige uddannelser, pr. semester.
Bøgerne ligger til rådighed for at læse eller kopiere, men man må ikke tage dem væk fra hylden (fx tage dem med hjem eller med på andre etager i bygningen) da de altid skal stå til rådighed for alle studerende.
Hvis bøgerne mangler fra Semesterhylden så spørg dine medstuderende om de har bogen.
Ved sexchikane kan der foreligge en overtrædelse af arbejdsmiljøloven og ligestillingsloven, ligesom der kan foreligge en eventuel overtrædelse af kriminalloven.
Det kan være oplevelser som verbal og nonverbal adfærd af seksuel karakter som er uønsket, stødende, sårende, og ikke gengældt.
For eksempel kys, grænseoverskridende berøringer og klap, kommentarer, spørgsmål og opfordringer af seksuel karakter, seksuelt præget telefonterror, e-mails eller breve.
Sjofle vittigheder, visning af pornografiske billeder og andet hører også med hvis det er uønsket, og krænker den der bliver udsat for det.
Kontakt din afdelingsleder på studiet eller Studieservice, hvis du oplever sexchikane.
Der er ca. tilgængelige 56 skabe for de studerende på Ilisimatusarfik, som man kan få tildelt en kode til hos pedellen.
Man får en kode oprettet efter man har udfyldt informationer. Så hvis du vil have et skab, skal du hurtigt henvende dig hos pedellen.
Skabene gælder for 1 studieår, dvs. fra september til juli, derefter skal man tømme skabet igen.
På vores hjemmeside kan du orientere dig om mulige studenterjobs, praktikophold og udlandsophold som jævnligt slås op på forsiden.
SUS gennemføres for 1. års studerende af underviserne på uddannelsen.
Øvrige studerende der måtte ønske SUS-samtale kan henvende sig til studiekoordinator.
Alle skal, så vidt muligt, kunne tage en uddannelse på lige fod med andre. Også selvom de har en funktionsnedsættelse.
Herunder skrive- og læsevanskeligheder (Dysleksi), er hørehæmmet eller svagtseende.
Til at hjælpe med dette har du her et lille overblik, hvad dine muligheder på Ilisimatusarfik er:
- Du kan søge rådgivning Tilioq. Herigennem kan du få vejledning til søge økonomiskstøtte til relevante hjælpemidler hos kommunen, som er målrettet dit individuelle behov.
- Du kan søge om forlængelse eksamenen. Dette gøres ved indsende ansøgning om forlængelses af eksamen til studieadm@uni.gl – husk dokumentation. Se ansøgningsskema nedenfor.
- Du kan søge om tilladelse til bruge særlige hjælpemidler til skriftlige stedprøver og den forberedelse til mundtligeksamen.
Dertil er der en langrække gratis it-værktøjer, som måske kan hjælpe dig. Et lille udvalg af disse kan ses nedenfor:
- Oplæsning af grønlandske tekster
- Oplæsning af danske tekster
- Oplæsning af engelske tekster
- Vejledning til oplæsning i Microsoft Word
Der arbejdes på at finde flere hjælperedskaber.
Samtidig er du også altid velkommen til at kontakte Studievejledningen til videre en samtale om dine muligheder.
Procedure til særlige vilkår til eksamen
- Den studerende søger om dispensation til den enkelte eksamen, som de ønsker at tage på særlige vilkår. Dette gøres ved at udfylde dette skema. Ansøgningen sendes til eksamenskontoret på eksamenskontor@uni.gl.
- Ved første gangs ansøgning indkaldes den studerende til samtale ved den ansvarlige i studieadministrationen.
- Ved gentagende (hvor der tidligere er givet dispensation) behøves denne samtale ikke.
- Deadline for ansøgning er 1 måned før afholdelse af eksamen.
- På baggrund af den enkelte studerende indstiller studieadministrations-medarbejderen overfor afdelingsleder en passende og hensigtsmæssig dispensation for den eksamen.
- Afdelingsleder godkender eller afviser anmodningen.
- Studieservice meddeler den studerende afgørelsen.
- Studieservice meddeler eksaminator, at den studerende har særlige forhold (fået mere tid til forberedelse - især vigtig ved mundtlige prøver med forberedelse, da det er eksaminator selv planlægger disse.
Steps
Studerende søger dispensation - Behandles ved studieservice, sender indstilling til Afdelingsleder - Afdelingsleder godkender eller afviser - Studieservice informerer de relevante interessenter.
Udgangspunkt for forlængelser til eksamen
- Skriftlig stedprøve: Forlængelse af eksamenstiden med op til 25% + yderligere 30 minutter grundet forstyrrelser ved de andre eksaminanders aflevering. Dertil kan der gives der ret til brug af særlige hjælpemidler.
- Ordinær 4. timers stedprøve kan derfor forlænges optil 5.30 timers stedprøve.
- Mundtlig prøve med forberede: Forlængelse af forberedelsens tiden med op til 50 %.
- Ordinær 30 minutter forberedelsestid kan således forlænges optil 45 min.
- Ugeeksamen: Der gives optil 2 dage ekstra til besvarelse af eksamensopgaven.
- Månedseksamen: Der kan gives optil en uges ekstra til besvarelse af eksamensopgaven.
Retten til uddannelsesstøtte forudsætter, at du lever op til kravene om studieaktivitet. Videregående uddannelser er normeret til 30 ECTS per semester. Hvis du ikke består alle dine fag eller fravælger at gå til eksamen, så risikerer du at komme bagud med din uddannelse.
Hvis du kommer mere end 12 måneder bagud med din uddannelse - svarende til 60 ECTS-point - så mister du retten til uddannelsesstøtte. Du risikerer også at miste retten til kollegiebolig, hvis din uddannelse ikke anser dig for studieaktiv.
I februar og august kontrolleres din studiefremdrift det vil sige hvor mange klip du har brugt, sammenholdt med det antal ECTS-point du har optjent.
Nogle uddannelser har organiseret sig med en studiekoordinator, der er de studerendes nærmeste kontakt.
Studiekoordinatoren tager initiativ til ”husmøder” og har overblikket over tilrettelæggelse af undervisningsskema, eksamensplan mm. se info fra din uddannelse.
Ved studiestart får du udleveret et studiekort, som du bruger som identifikation på at du er studerende på ilisimatusarfik.
Studieservice arrangerer fotografering af dig i introugen og kortet vil ligge klar efter print så hurtigt som muligt.
Kortet kan du bruge når du skal låne bøger på biblioteket eller du kan bruge det hvis du vil gøre brug af studierabatordninger i butikker mm.
Du kan søge om studielån ved at udfylde skema på www.sullisivik.gl.
Alternativt kan du kontakte uddannelsesstøtteforvaltningen på usf@nanoq.gl.
De fysiske rammer er til stede på Ilisimatusarfik til at skabe et godt studiemiljø.
Dig som studerende er en del af primusmotor til at sikre aktiviteten i dette studiemiljø.
Find sammen med andre studerende, lav læse- og studiegrupper, tag initiativ til foredrag udefra eller debatpaneler.
Næsten (alle) initiativer er velkomne, men tag dog gerne en drøftelse med pitaq om større aktiviteter / arrangementer.
Studieordningen er det regelgrundlag, som angiver hvilke fag du skal have, hvilken rækkefølge du skal tage dem i, og hvordan du skal gå til eksamen.
Det er en god idé at læse studieordningen i starten af dit studium, samt vende tilbage til den jævnligt.
Det er en god idé at læse studieordningen i starten af dit studium, samt vende tilbage til den jævnligt, så du holder dig à jour med din studiefremdrift.
Studieordninger for alle uddannelser finder du på www.uni.gl.
Du kan henvende dig til studieservice om alt hvad der vedrører de praktiske ting omkring studiet, fx studiestøtte, rejser, orlov, afbrud, ECTS og studiefremdrift etc.
Du finder studieservice på campus Ilimmarfik - og du kan enten kontakte os på studieadm@uni.gl.
Studieservice har åbent mandag - fredag fra kl. 08.00 - 16.00.
Har du fundet ud af, at du alligevel ønsker at skifte dit studie, efter du er startet på uddannelsen?
Hvis du ønsker at skifte uddannelse, skal du søge ind på den uddannelse via www.sullissivik.gl på normale vilkår.
Afdelingslederen på den uddannelse du ønsker at starte op ved, vil vurdere din ansøgning.
Såfremt du bliver optaget, og har allerede bestået nogle eksaminer ved din tidligere uddannelse, kan du søge om merit.
Institutrådet kan vurdere om dine tidligere beståede eksaminer kan meriteres til din nye uddannelse.
Du kan finde ansøgningsskemaet til merit her.
Når du har udfyldt meritansøgning, skal du sende ansøgningen til din afdelingsleder, som vil sende den videre til vurdering.
Hvis du har brug for hjælp, rådgivning eller vejledning under din uddannelse kan du kontakte vores studievejleder Augustine Berthelsen på studievejleder@uni.gl eller +299 38 56 23.
Studievejlederen har, ud over at hjælpe dig, mulighed for at henvise dig til psykologisk studenterrådgivning eller du kan selv bestille en tid.
Det er gratis.
Hvis du rammes af sygdom eller nærmeste families sygdom eller dødsfald, har du mulighed for at søge om ekstraklip således at du trygt kan fortsætte med at modtage uddannelsesstøtte selvom du af personlige årsager / sygdomsmæssige årsager er kommet bagud med studiet.
Du skal udfylde blanketten her som du sender til studieadm@uni.gl sammen med lægeerklæring og en personlig formuleret ansøgning hvor du kort redegør for ansøgningen.
Ilisimatusarfik er opmærksom på at internet, video, mobiltelefoni og e-mail giver mulighed for udøvelse af psykisk vold på nye måder.
Elektronisk chikane defineres som regelmæssig, urimelig adfærd over for studerende, der i forbindelse med udøvelse af deres studie bliver hængt ud på Internettet via hjemmesider, chatrooms, eller video og mobiltelefoni med videre med det formål at diskriminere, ydmyge, svække eller true den chikanerede person.
Kontakt din afdelingsleder på studiet eller Studieservice, hvis du oplever trusler om vold - elektronisk chikane.
Alle studerende på en videregående uddannelse er i udgangspunktet berettiget til studiestøtte svarende til uddannelsens normerede tid plus ”et fjumreår”. Uddannelsesstøtte udbetales forud og er pt. 4.873 kr. om måneden.
Klippekortsystem er en måde, du kan administrere din uddannelsesstøtte på. Klippekortsystemet har en ramme på 82 klip pr. studerende, hvor 1 klip svarer til en måneds uddannelsesstøtte.
Dette betyder dog ikke, at du kan bruge 82 klip på en uddannelse, der varer 4 år.
Du kan få uddannelsesstøtte til den normerede uddannelsestid + 12 måneder (”fjumreår”).
Selvstyrets bekendtgørelse om uddannelsesstøtte finder du her.
I udgangspunktet skal der meget til før undervisning aflyses pga. vejret.
Der kan dog forekomme aflysninger såfremt busserne indstiller deres kørsel til Ilimmarfik eller såfremt politiet fraråder al færdsel eller kørsel udenfor.
Hold øje med info på Lectio.
Vælg det trådløse netværk ILI mobil.
Brug dit brugernavn og adgangskode.
Hvis du oplever fejl prøv igen via: www.dmi.dk.
Nogle gange kan det også hjælpe at slå wifi fra og til igen.
Ved tvivl, kontakt IT-support: ikiuut@uni.gl.
Ilisimatusarfik anvender eksamensprogrammet Wiseflow til alt der vedrører mundtlige og skriftlige eksaminer.
Wiseflow anvendes bl.a. til:
- Registrering af eksamensdatoer
- Tildeling af mundtlige eksamenstider
- Udlevering af eksamensspørgsmål
- Aflevering af eksamensopgaver
- Registrering af eksamenskarakter
Det anbefales at tjekke Wiseflow løbende - især under eksamensperioden, og at bruge Google Chrome.
Login findes her: www.wiseflow.net - Login - Ilisimatusarfik - Edugain - skriv hele din uni-mail + kode.
Hoveddøren er åbent alle hverdage kl.7-30-16.00.
Kantinen er åbent alle hverdage kl.8.00-15.00.
Biblioteket er åbent alle hverdage kl. 9.00-16.00.