Socialområdet i Grønland har ry for at have mange udsatte børn, og det er et fakta, at antallet af børn, der er anbragt uden for hjemmet, er højt. Samtidig ved vi, at anbragte børn klarer sig dårlige end jævnaldrende både på kort og langt sigte. Løsningen på de sociale udfordringer i Grønland har si…
Socialområdet i Grønland har ry for at have mange udsatte børn, og det er et fakta, at antallet af børn, der er anbragt uden for hjemmet, er højt. Samtidig ved vi, at anbragte børn klarer sig dårlige end jævnaldrende både på kort og langt sigte. Løsningen på de sociale udfordringer i Grønland har siden 1950’erne været at overføre danske standarder for socialt arbejde til Grønland. Denne artikel argumenterer for, at vi i stedet lærer af de tidligere grønlandske anbringelsesmetoder, hvor slægt og netværk spiller en afgørende rolle.
Inddragelse af og ophold i slægt og netværk har traditionelt været udbredt i Grønland, idet den udvidede familie har taget sig af børn, der i kortere eller længere tid ikke har kunnet bo hos deres forældre. Denne type uformel social bistand inden for familien blev efter introduktionen af det danske socialsystem nedprioriteret og er ikke længere så anvendt. Men da slægts- og netværksanbringelser ifølge international forskning er den anbringelsesform, hvor børn får de bedste betingelser for at kunne klare sig i livet, er det værd at undersøge, hvordan man kan genintroducere grønlandske traditioner i det sociale arbejde, og dermed empower og gentænke den professionelle støtte til børn og familier.
Artiklen tager udgangspunkt i viden om arbejdet med slægt og netværk i forhold til udsatte børn og unge, der bor væk fra deres familier. Den diskuterer eksisterende vilkår og mulighederne for at udvikle bedre indsatser for børn og unge ved at tage udgangspunkt i tidligere erfaringer.
Læs mere
Forfatter:
Bonnie Jensen; Bo M. Rasmussen; Anthon S. Jørgensen; Lise J. Kaumatidis; Sikkersoq Mathæussen; Lene S. Søbjerg
Årstal:
2023
Emner:
Netværksanbringelse; Kinship care; OHC
Titel på tidsskrift:
Social Kritik
Tidsskriftsnummer:
169
Publikationsland:
Danmark