Børnebogsforfatter flytter ind på Ilisimatusarfik
Otte forfattere kommer de næste to år til at have deres daglige gang på syv forskellige universiteter, hvor de med arbejdslegater fra VELUX FONDEN skal inspirere og lade sig inspirere af forskere og studerende
Den Nuuk-baserede børnebogsforfatter Ikimalik Pikilak bliver husforfatter på Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet.
Hun er blandt de otte litteraturtalenter, som netop har modtaget et toårigt arbejdslegat og som flytter ind på universiteter i Danmark, Grønland og Færøerne, hvor de skal have deres daglige gang, og hvor de skal inspirere - og lade sig inspirere - af forskere og studerende.
Det sker som en del af VELUX FONDENs Writers in Residence-program ’Litteratur og humanvidenskab i dialog’, som har eksisteret siden 2021 med en ambition om at fremme gensidig inspiration, den demokratiske samtale og samarbejdet mellem den litterære kunst og humanistisk videnskab.
Det er en opgave, som Ikimalik Pikilak ikke tager let på.
"Vores oprindelige kultur har længe været glemt. Jeg har som en del af kulturen, som med tatoveringer og mundtlige overleveringer har delt viden, set, hvordan værdifulde historier er gået tabt i overgangen til skriftlig formidling. Men jeg tror på, at historier har en unik kraft til at skabe forbindelse mellem generationer og give børn en forståelse af deres identitet og rødder. Jeg vil derfor skrive børnebøger, der videregiver og afspejler inuits arv og bygger bro til nutidens børn", siger hun.
Forfattere og forskere i kreativt samarbejde
Som forfatter har Ikimalik Pikilak en passion for at bevare og formidle inuitkultur gennem litteratur. Hun bor i Grønlands hovedstad, Nuuk, hvor hun arbejder som kunstner, forfatter og traditionel inuittatovør.
Hun står bag to børnebøger, ’Talloqut - a story from West Greenland’ fra 2021 og ’Pivik learns from Takannaaluk’ fra 2022, og vil med inspiration fra inuits fortælletraditioner arbejde på at skrive fem børnebøger under sit ophold på Grønlands Universitet.
Bøgerne vil blive baseret på de mønstre, der har bevaret kulturel viden og identitet, der på en kreativ og engagerende måde giver nye indsigter og perspektiver på inuit, som endnu ikke er inkluderet i børnelitteraturen. Disse bøger vil inkludere elementer af inuitkultur, -natur og -værdier præsenteret på en måde, der engagerer og inspirerer unge læsere.
Mange inuit i Grønland er ifølge forfatteren vokset op med børnelitteratur, der blev skrevet af personer, som levede langt væk og som afspejlede en anden livsstil og kultur end deres egen.
"Vi har ikke fået lov til at fortælle, hvem vi var som folk. Det har skabt fremmedgørelse og afstand til vores egen kultur. Men nu får vi muligheden for en historisk og ligeværdig forståelse af hinanden," siger Ikimalik Pikilak.
Ikimalik Pikilak bliver tilknyttet to af Grønlands Universitets afdelinger, nemlig Sprog, Litteratur og Medier samt Kultur- og Samfundshistorie, hvor hun kommer til at arbejde sammen med Annemette Hejlsted, forsker i dansk børnelitteratur om Grønland, og med Mari Kleist, forsker i blandt andet traditionelle tatoveringer og isbjørneudskæringer.
Forfatteren skal blandt andet deltage i workshops med studerende, frokostseminarer, forskning med udgangspunkt i at dykke ned i skriftlige og mundtlige kilder til inuithistorier samt litteraturtalk om børnelitteratur. Det ser Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet, frem til.
"Det er en enestående mulighed for at styrke universitetets forskning og undervisning. Ikimalik Pikilaks børnebøger, der kombinerer inuits traditionelle mundtlige fortællestile med moderne perspektiver, vil give både studerende og forskere værdifulde nye indsigter i kulturarv og litteratur. Samarbejdet vil uden tvivl fremme tværfaglige initiativer, der understøtter forskning og formidling af inuitkulturhistorie gennem litteraturen, med særligt fokus på mundtlig fortælletradition og kulturarvsbevarelse. Vi håber, at dette samarbejde vil åbne nye muligheder for at udforske litteratur som et vidensmedie og et redskab til at styrke inuits og børns kulturelle identitet," siger Mari Kleist, institutleder ved Kultur, Sprog og Historie på Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet.
Læs hele pressemeddelelsen på VELUX FONDENs hjemmeside.