Ilisimatusarfiks årsfest
Den 27. september var en stor og festlig dag på Ilisimatusarfik - her havde vi nemlig vores traditionsrige årsfest, hvor vi fejrede Ilisimatusarfik med manér
Den 27. september var en stor og festlig dag på Ilisimatusarfik - her havde vi nemlig vores traditionsrige årsfest, hvor vi fejrede Ilisimatusarfik med manér.
Vi hyldede blandt andet vores nye ph.d.-uddannede og særlige prisvindere ved en festlig og højtidig ceremoni.
Rektor Gitte Adler Reimer åbnede festlighederne med en inspirerende velkomsttale, hvor hun fremhævede Ilisimatusarfiks resultater og fremtidige ambitioner (læs talen nedenfor).
Årsfesttalen blev holdt af Bolethe Olsen - en fantastisk tale, hvor hun fremhævede Ilisimatusarfiks udvikling gennem de seneste 40 år (læs talen nedenfor).
Bestyrelsesformanden holdt også en fremragende tale - og her kom han blandt andet ind på Ilisimatusarfiks unikke position i samfundet, og hvordan vi skal takle fremtidens udfordringer (læs talen nedenfor).
Ph.d.-grader
Ceremonien fortsatte med tildelingen af rekordmange ph.d.-grader til følgende:
- Signe Ravn-Højgaard med ph.d.-projektet "Offentligheden i mikrosamfund - et casestudie af det grønlandske mediesystem"
- Hjalte Larsen med ph.d.-projektet "Cardiovascular disease and heart failure in Greenland: A focus on dilated cardiomyopathy variants among Greenlanders with non-ischemic heart failure"
- Julie Flyger Holflod med ph.d.-projektet "Evaluation of the Implementation of Best Practice Models in the Treatment of Addiction of Alcohol and Other Drugs in Greenland"
- Nadja Albertsen med ph.d.-projektet "Atrieflimren i Grønland"
- Ivalu Katajavaara Seidler med ph.d.-projektet "Trajectories, risk factors and risk patterns for suicide in Greenland - A systematic approach based on registers and surveys"
- Mette Mørup Schlütter med ph.d.-projektet "Living with uncertainty in Old Age An ethnographic exploration of uncertainty in health, belonging, and hope in old age in Greenland"
- Nick Duelund med ph.d.-projektet "Vision Screening of Greenlandic Children Evaluating Efficacy, Coverage, and Future Directions"
Ilisimatusarfik ønsker Signe, Hjalte, Julie, Nadja, Ivalu, Mette og Nick et kæmpe stort tillykke med deres ph.d.-grad og deres bidrag til forskningen i Grønland.
Årets pris
Årets pris går i år til følgende personer:
Aviaja Lyberth Hauptmann tildeles Årets pris for arbejdet med at udvikle og snart igangsætte Ilisimatusarfiks nye bacheloruddannelse i biologi, SILA.
Aviaja har skabt en innovativ uddannelse, der på en ny og spændende måde integrerer Grønlands natur og kultur i selve strukturen og undervisningen.
Bent Pedersen tildeles Årets pris for sin enestående arbejdsindsats, vedholdenhed og høje faglighed i Regnskabsafdelingen.
Uanset hvilken rolle han har haft - fra studentermedhjælper, vikar, fungerende regnskabschef, og nu som fastansat regnskabscontroller - har Bent altid ydet mere end sit bedste og gjort en kæmpe stor forskel for hele Regnskabsafdelingen.
Vores grønlandsksprogede studieadjunkter tildeles også Årets pris for deres uvurderlige indsats med undervisning på både grønlandsk, dansk og engelsk på tværs af vores uddannelser.
Deres arbejde er helt afgørende, da undervisning på grønlandsk spiller en central rolle her på Ilisimatusarfik.
De er alle rollemodeller for vores studerende, og deres flersprogede kompetencer er en enorm stor styrke for hele Ilisimatusarfik.
Efter de formelle ceremonier bød Ilisimatusarfik på en reception, hvor alle kunne netværke og fejre dagens hædersbevisninger i uformelle omgivelser.
Kære Naalakkersuisoq, kære Ilisimatusarfiks bestyrelse, kære æresdoktorer, kære jubilarer, kære ansatte og studerende, kære ærede gæster;
Hjertelig velkommen til denne årsfest, hvor vi fejrer Ilisimatusarfik og Ilisimatusarfiks virke. Jeg vil også i dagens anledning byde særligt velkommen til vores nye studerende, ansatte og bestyrelsesmedlemmer og ikke mindst vores jubilarer.
Ved Ilisimatusarfiks 10-års jubilæum i 1994 skrev vores første rektor, professor Robert Petersen, grundlæggeren af vores universitet:
”I et område uden tradition for universitetsuddannelse skulle man etablere et system. Man skulle indføre forskning og en noget fremmedartet undervisningsform, og man skulle få studerende og medarbejdere til at fungere i det: med nye regler og nye krav, som var temmelig omfattende”.
Rektor Petersen understregede desuden, at vi kun var nået så langt takket være lærernes opofrelse og deres samarbejde med kolleger og studerende.
Ruuba skriver videre:
”Mange studerende, der mere end en gang havde grund til at føle sig som forsøgskaniner, viste en pionerånd, som var nødvendig, når de var den første generation af universitetsstuderende i Grønland og mange af jer også første generation af universitetsstuderende i jeres egne familier”.
Kære jubilarer.
I har i sandhed banet vejen for, at vores universitet har udviklet sig til den succeshistorie, det er blevet i dag. I har, som Ruuba nævner, været forsøgskaniner, og det er takket være jeres indsats, at vi er lykkedes med at realisere visionerne bag Ilisimatusarfik. Stort tillykke med jeres jubilæum, og stort tillykke til os alle med, at vi er nået så langt i Ilisimatusarfiks udvikling.
I dag samles vi for at fejre vores grundlæggelse og de triumfer, vi har opnået. Vi ønsker at værdsætte de store øjeblikke, vi har oplevet under vores festlige og højtidelige dimissioner, hvor vi sammen markerer de milepæle, der har defineret vores rejse. Samtidig er det vigtigt at reflektere over de svære perioder og lære af de udfordringer, vi har stået overfor.
Disse erfaringer har gjort os stærkere og givet os værdifuld indsigt, som har resulteret i konkrete handlinger. En af disse handlinger har været et øget fokus på vores fællesskabsopbygning. Annemette Nyborg Lauritsen igangsatte en proces, da hun var fungerende rektor i samarbejde med den anerkendte mobbeforsker Helle Rabøl. Det har allerede nu resulteret i en række dialogmøder, hvor alle medarbejdere har været indkaldt. Målet at styrke følelsen af et fælles ”vi” på et arktisk universitet.
Kære studerende.
I er Grønlands og Ilisimatusarfiks fremtid og den vigtigste ressource - uden jer kan det grønlandske samfund ikke fungere. Derfor er det en stor glæde, at studenterorganisationen Ili Ili er aktiv igen, og at vi har genoptaget vores møder. Som studerende skal I være opmærksomme på, at jeres stemme, visioner og tanker om fremtiden har stor betydning. Gennem Ilisimatusarfiks historie har vi set, hvordan vores dygtige studerende har banet vejen for Ilisimatusarfiks videre udvikling. Senest har vores jurastuderende, sammen med deres institut, haft held med at realisere deres ønske om en overbygning. Vi kunne derfor ønske de første jura kandidatstuderende velkommen til Ilisimatusarfik til semesterstart denne måned.
Siden sidste år har vi været overordentlig glade for at modtage finanslovsbevillingen til Ilisimatusarfiks 12. uddannelse, Sila biologiuddannelsen, som er den første naturvidenskabelige bacheloruddannelse i Grønland. Dette har kun været muligt takket være afdelingsleder ved Sila, Aviaaja Hauptsman, og hendes teams enorme indsats for at få dette til at lykkes.
Vi glæder os alle på Ilisimatusarfik til at følge uddannelsen, som uden tvivl vil blive en stor succes. Jeg vil også gøre opmærksom på, at ansøgningsfristen er den 1. november, hvis nogen i salen skulle være interesserede.
Qujanarujussuaq Aviaaja suleqatitsillu!
I mange år har Ilisimatusarfik haft et tæt og frugtbart samarbejde med Pinngortitaleriffik, og det er derfor en stor glæde, at vi for en uge siden har fornyet vores samarbejdsaftale med dem. Denne aftale vil få stor betydning for vores biologiuddannelse samt for andre fremtidige uddannelser, forskningssamarbejder og campusudvidelse. Vi ser frem til de muligheder, dette samarbejde vil bringe!
Ilisimatusarfiks forskning er vigtig for det grønlandske samfund – ligesom Ilisimatusarfik selv er. Universitetet fungerer som en nøgle til grønlandsk viden og muligheder. Det er et sted, hvor nysgerrige sind kan udforske, udfordres og udvikles. I dag er dette et bevis på vores succes, for vi skal nemlig lige om lidt uddele Ilisimatusarfiks historisk høje antal ph.d.-beviser, med hele 7 nye ph.d.-ere. Stort tillykke til jer og til Grønland for denne store bedrift!
Vores forskere har med stor succes fået udgivet deres forskning både nationalt og internationalt. Derudover har flere af dem formået at skaffe betydelige fondsmidler til nye forskningsprojekter, hvilket vil være til stor gavn for Ilisimatusarfiks udbygning af vores forskningsinfrastruktur. Dette arbejde bidrager væsentligt til vores akademiske miljø og styrker universitetets position inden for forskning.
Et helt særligt højdepunkt siden sidste Årsfest var udnævnelsen af Maria Ackrén som professor.
Efter mere end 12 år hos os på Ilisimatusarfik, hvor Maria har bidraget med et væld af forskningsprojekter og publikationer, var det en stor glæde at anerkende hendes utrættelige arbejde med titlen som professor.
Maria har ikke blot løftet vores universitet fagligt, men også skabt nye perspektiver inden for sit felt. Det er derfor med stor stolthed, at vi ønsker Maria et varmt og velfortjent tillykke med sin titel som professor.
Vores undervisere har med deres store viden, erfaring og passion for deres fag undervist vores studerende på højeste internationale niveau. I er nøglen til vores succes med at uddanne vores unge mennesker, så de er klar til at overtage vigtige poster og stillinger i samfundet. Jeres indsats er afgørende for at skabe værdi for det grønlandske samfund, både i dag og i fremtiden. Vi takker jer for jeres dedikation og engagement!
Ilisimatusarfik er intet uden vores medarbejdere inden for det teknisk-administrative område. Særligt på dette område har vi i mange år stået over for store udfordringer med at løse de mange voksende opgaver. De nye uddannelser vi har fået har ikke automatisk medført, at vi har fået flere midler til serviceområdet. Vi vil fortsat, som vi har gjort de sidste mange år, arbejde hen imod at finde løsninger til at tilføre midler til dette område. Deres indsats er uvurderlig, og vi er taknemmelige for deres vedholdenhed og dedikation.
På Ilisimatusarfik har vi gennem en årrække arbejdet sammen med professor Morten Meldgaard og hans team om vores campusudvidelse. Ønsket om at udvide campus er ikke altid gået så hurtigt, som vi har ønsket det, og han har ret, når han i årsfesttalen i 2022 siger:
”Vi har masser af hjerterum, men vi må også konstatere, at vi simpelthen har nået grænsen for husrum. Vi kan ikke være her rent fysisk. Men det er jo heller ikke så underligt, og i virkeligheden virkelig glædeligt. Da bygningerne her blev indviet i 2008, var de tænkt til 200 studerende, og i dag er vi næsten 700 studerende, mere end tre gange det antal de var dimensioneret til”.
Vi håber meget på, at vi i den nærmeste fremtid vil lykkes med at kunne søge fondsmidler til campusudvidelsen, så vi om ikke alt for længe kan stå med en bygning, der ikke bare kan rumme os alle, men også en tidssvarende bygning for alle uddannelserne her samt ikke mindst for uddannelserne ved Institut for Læring.
Jeg vil til slut gerne benytte lejligheden til at takke de ledere, som har trådt til som fungerende ledere, mens fire medlemmer af den øverste ledelse var sygemeldt. Desuden vil jeg på vegne af ledelsen udtrykke en stor tak til alle ansatte og studerende for jeres støtte, hjælp og forståelse. Takket være jeres opbakning og passion for både jeres arbejde og studier er vi godt på vej mod en fremtid med mange muligheder for Ilisimatusarfik.
Tak til den tidligere bestyrelse for deres indsats og velkommen til den nye bestyrelse. Jeg ser frem til vores samarbejde.
Tak til vores samfund for at finansiere universitetet og gøre alt dette muligt.
Tillykke med det forgangne år, tillykke med det kommende år - og lad Årsfesten begynde!
Tak for opmærksomheden - og tak fordi I vil fejre dagen med os - og god årsfest til alle.
Jeg forestiller mig, at ønsket om at oprette et universitet i Grønland voksede efter åbningen af Institut for Eskimologi ved Københavns Universitet i 1967.
Da Jonathan Motzfeldt og Lars Emil Johansen i 1974 foreslog i Landsrådet, at der skulle oprettes et universitet i Grønland, blev det officielt spiren til Inuit Institut.
Det er min formodning, at dette var en præmis for samrådet mellem grønlandske studerende i Danmark og de oprindelige folk, der fandt sted under Arctic Peoples’ Conference i 1973. Det kan man fornemme, når man læser Robert Petersens tale om eskimologi, og i hans afskedsforelæsning på Ilisimatusarfik.
En af dem der havde en vigtig rolle i planlægningen af Inuit Institut, som vi i dag kalder Ilisimatusarfik, var Robert Petersen. Han blev født i 1928 og døde i en alder af 93 i oktober 2021. Han havde en magistergrad i eskimologi og blev i midten af 70’erne udnævnt til professor. Således var han vores eneste professor i flere år i Grønland. Han gik helhjertet ind for samarbejdet om at stifte en institution for videregående uddannelser - nemlig et universitet. Vi skylder ham en stor tak for hans indsats for at bane vejen for, hvor vi står i dag. Æret være hans minde.
I 1980 nedsatte man en arbejdsgruppe bestående af Robert Petersen, Isak Heilmann og Jakob Janussen. Under Landsrådets efterårssamling i 1981 besluttede de sammen med Landsstyremedlem Thue Christiansen, at den overordnede uddannelse ved Ilisimatusarfik skulle være historie-, sprog- og samtidsstudier.
I 1983 blev professor Robert Petersen ansat, hvorpå arbejdet begyndte. Den 1. februar 1984 startede vi som de første studerende ved Ilisimatusarfik, Inuit Institut. Vi var ti studerende: Bjørn Chemnitz, Elisa Petersen, Ivalo Egede, Jakob M. Lyberth, Ulla Lynge, Najagtãnguaĸ Hansen, Stine Sørensen, Susanne Tobiassen, Tupaarnaq Rosing Olsen og jeg, Bolethe Olsen.
Vi startede vores studie i 1. sal ved udbygningen af Landsbiblioteket. Vi var unge, da vi påbegyndte vores studier, og på trods af pladsmangel var vi taknemlige for denne mulighed. Vi var lidt over 15 studerende og medarbejdere i begyndelsen. Vi holdt frokostpauser i det dengang lille køkken, men det var det, der bragte os tættere sammen. Vi var seks studerende, der boede i et gult dobbelthus hus på Inspektørbakken. Toilettet var et latrin, og vi gik i bad i vores nabobygning som var kollegie for studerende. Men vi tolererede disse forhold og fortsatte med vores spændende studier.
Vores læsematerialer blev kopieret af vores daværende pedel, Kunuuti. Vi plejede også at købe enkelte bøger. Et år efter universitetets indførelse begyndte vi at have kurser sammen med nogle få præstestuderende, som var med til at forme vores hverdag.
Underviserne Carl Christian Olsen, Finn Breinholt Larsen, Per Langgård og H.C. Petersen var engagerede og ihærdige i deres undervisning, dels havde vi enkelte udefrakommende undervisere.
Med Roba i spidsen gav personalet ved Ilisimatusarfik megen opbakning og motivation til os studerende i vores uddannelser.
Under min besøg i et par uger ved Syddansk Universitets Bibliotek i Odense i 2019 besøgte jeg Roba i hans hjem.
Der havde vi en erkendtlig samtale. Der nævnte han sin største værdi. At man skal have en god uddannelse og kvalifikationer. Han understregede tilmed, at det er underordnet, hvor man er født henne. Samt at man skal lægge vægt på arbejdskvaliteten.
Æret være Roba og hans kone, Inge. Inge havde altid fulgt og støttet hans arbejde samt hans studerende.
I 1985 var antallet af studerende på Ilisimatusarfik steget lidt, og der flyttede vi til Rotary Kollegiet. Vi var 14 studerende, der flyttede ind. På det tidspunkt havde Ilisimatusarfik 18 studerende.
For første gang var der dimission i 1986.
I 1989 skiftede universitetets navn officielt til Ilisimatusarfik.
I 1990 fik en dimittend som den første titlen Cand. Scient. Adm.
Den første Cand. Mag. dimitterede i 1993.
I 1994 kunne man læse til Bachelor.
I 2009 var der for første gang et ph.d.-forsvar på Ilisimatusarfik. Og i 2010 blev de første ph.d.er færdiguddannede.
I dag har Ilisimatusarfik ca. 750 studerende og omkring 100 ansatte. I forhold til andre lande har vi stadigvæk særlige uddannelsesvilkår. Vi er jo ikke så mange, og det er svært at ligestille uddannelserne her med de omfangsrige internationale uddannelsessteder.
Dermed glæder det os, at antallet af færdiguddannede stiger.
Der er flere bachelor-, master-, kandidat- og ph.d.-uddannelsesmuligheder i dag.
Ligeledes er det ønskeligt, at Ilisimatusarfik, som flere og flere udenlandske universiteter ønsker at samarbejde med, fortsat vil udvikle sig akademisk.
Det vil også være glædeligt, hvis universitet kunne få bevilget midler til at udvide den nuværende campus Ilimmarfik så snart som muligt.
Studerende, rektor og ansatte ved Ilisimatusarfik: jeg ønsker jer tillykke og god arbejdslyst.
Jeg håber, at man fortsat fremadrettet vil blive imødekommet og respekteret for ens synspunkter og betragtninger.
I ønskes en god Årsfest.
Ladies and gentlemen, distinguished guests, faculty, students, and esteemed members of the University of Greenland community,
It is an honor to stand before you today as we celebrate 40 years of university education in Greenland. This happy occasion not only marks four decades of academic excellence and service to the people of Greenland but also offers us a unique opportunity to reflect on the vital role universities play in our modern societies. As we look back with pride, we must also look forward with purpose and vision, embracing the challenges and opportunities that lie ahead.
In the pursuit of knowledge, universities stand as beacons of intellectual freedom, independence and curiosity. They foster critical thinking, encourage questioning, and push the boundaries of what we know. Here in Nuuk, the University of Greenland has been a pioneer in advancing research that is deeply rooted in the unique cultural and social fabric of Greenland. From studies for arctic communities and to climate change research, the work being done here not only contributes to global understanding but also empowers our local communities to face their own challenges with wisdom and resilience.
I am from Iceland. The people of Iceland and Greenland have lived and adapted to the Arctic region throughout millennia. Our knowledge, our stories and our history is intertwined into oneself and we are one with our land, our nature. We all have personal stories on how we connect to our lands and our nature. I for one experienced the importance of listening to nature one evening when I was skiing in the hills above my hometown of Akureyri. I had decided to take a short hike and then ski back to the car just above the town itself. Once I was on top of the hill and started to prepare to ski back, I realized that a dense fog was forming. I had not brought with me a compass but did have a GPS somewhere in my backpack and this was just a hill – and I knew the route very well. The only danger where some 40-meter-high cliffs to the east, but my path was north. So, I decided to ski down - slowly. However, I realized soon that this was a complete white out, our grey out, since this was late in the evening. It was difficult to ski, and I lost all sense of directions and the shape of the land - but was able to ski down slowly. All a certain I felt a change in the density of the fog, or a slight color change. Something was off so I decided to stop and listen or feel what was going on – because I really did not see more than meter. As I tried to make something out of the environment, I remembered that I had the GPS in the backpack - reached for it and turned it on. And yes - just a few meters away there was the cliff though I had no chance of seeing it - I had skied east instead of north. I took the skis off and started walking back towards the right path - found my way back home and all was well. Sometimes our modern world feels just like that. We do not see clearly where the path is and though we think we are in familiar territory we find ourselves lost - when we should not be lost. Universities all around the world are currently in a similar situation when it comes to social and technical changes. So, we must do both - trust our instinct and the learnings we bring with us from our ancestors and our past but use all available tools and science to figure out a path into a new future.
A university must serve its people, addressing the needs and aspirations of the society it belongs to. Over the past four decades, the University of Greenland has been a steadfast partner in the development of the nation and will be the center of knowledge for further advances of the Greenlandic society for decades to come. It has nurtured generations of educators, health professionals, and researchers who have gone on to make significant contributions to the Greenlandic society. It has been a place where the values of cultural heritage and modern knowledge meet, creating a bridge between tradition and progress.
As we celebrate this milestone, we must also confront the challenges that the future holds for institutions like ours. The rise of online education platforms has democratized access to knowledge, breaking down barriers and making learning more accessible to people around the world. This is a positive development, but it also means that universities must redefine their roles and adapt to remain relevant. We must leverage technology to enhance our teaching methods, expand our reach, and provide more flexible learning opportunities for the Greenlandic students.
The integration of artificial intelligence (AI) presents exciting opportunities for universities in teaching, research, and student learning. AI can revolutionize the classroom experience by providing personalized learning pathways for students, adapting content to individual needs, and offering real-time feedback. In research, AI tools can analyze vast datasets, uncover patterns, and accelerate discoveries in fields ranging from healthcare to environmental science. For students, AI-powered virtual assistants and learning platforms can offer support beyond the classroom, making education more interactive and accessible. By harnessing these technologies, the University of Greenland can become a leader in innovative education and research, setting new standards for academic excellence in the digital age.
However, as we explore these new frontiers, we must never lose sight of the importance of community within our universities. A university is more than just a place for intellectual development; it is a vibrant ecosystem where diverse minds come together to share, collaborate, and grow. The relationships formed here - between students and professors, among peers, and with the broader community - are the foundation of a meaningful education. These connections foster a sense of belonging and mutual support, empowering individuals to reach their full potential. As we embrace new technologies and methodologies, we must ensure that they enhance rather than erode the human connections that define the university experience.
In addressing these challenges, the University of Greenland is uniquely positioned. Our small size, strong community ties, and deep-rooted connection to the environment provide us with the agility to innovate and the clarity of purpose to lead. We must continue to build on our strengths, fostering interdisciplinary research, promoting sustainable development, and cultivating partnerships both locally and globally. By doing so, we can ensure that our university not only survives but thrives in the face of change and that the University of Greenland - Ilisimatusarfik will indeed be a part of the international community of academics and students.
As we celebrate 40 years university education here in Nuuk, let us reaffirm our commitment to the principles that have guided us thus far: the relentless pursuit of knowledge and the unwavering dedication to serving our society. Let us honor the legacy of those who have come before us, while boldly embracing the possibilities of the future. And let us remember that the true measure of a university is not just in the knowledge it generates, but in the impact it has on the lives of its students, its community, and the world.
I am deeply honored to be on the board of the University and hope that I will be able to assist in the future development of the institutions remembering that the University is the heart and the soul for a strong nation that will prosper in the many years to come.
Congratulations to all the staff members and students that have created this important institutions and Congratulations to all the Greenlandic people on having had the courage and foresight to establish university education in Greenland. May the next 40 years be filled with continued growth, innovation, and service to the people of Greenland and beyond.
Thank you.