Dyk ned i Grønlands kulturelle fortællinger
Afdeling for Sprog, Litteratur & Medier har fået en ny studieordning for bacheloruddannelsen, og de første studerende kan starte på ordningen 1. september 2024
Afdeling for Sprog, Litteratur & Medier har fået en ny studieordning for bacheloruddannelsen, og de første studerende kan starte på ordningen 1. september 2024.
Uddannelsen beskæftiger sig med tre forskellige fagområder: sprog, litteratur og medier.
På sprogdelen lærer du om, hvordan grønlandsk og andre sprog er bygget op, og hvor det grønlandske sprog stammer fra. Du får også viden om de forskellige måder, folk taler på, og om hvordan dialekterne er forskellige i Grønland og i de andre Inuit-sprog. Samtidig opnår du indsigt i, hvordan sproget fungerer i samfundet, og hvordan forskellige holdninger til sprog kommer til udtryk. Du vil også lære, hvordan man analyserer konkrete sproglige udtryk i deres kulturelle og samfundsmæssige kontekst. Desuden vil du også komme til at arbejde med, hvordan du udtrykker dig på en klar og tydelig måde i skrift og tale.
På litteraturdelen lærer du, hvordan skønlitterære tekster er bygget op. Formålet med litteraturundervisningen er, at du lærer at analysere litterære fiktionstekster og får et overblik over den grønlandske litteraturhistorie. På studiet stifter du bekendtskab med forskellige analytiske tilgange til skønlitteratur, og du vil møde både poesi og fortællinger inden for et væld af genrer som eventyr, myter og sagn. Med afsæt i analyser af litterære tekster, f.eks. digte, noveller, fortællinger, dramatik og romaner får du indblik i den grønlandske litteraturs udviklingsfaser og dens historiske kontekster. Litteraturstudiet giver dig en forståelse for den kultur du lever i, og hvad der gør den til noget særligt.
Undervisningen i medier giver dig et overblik over både den grønlandske og den internationale mediehistorie. Du stifter bekendtskab med grundlæggende medieteori og lærer at analysere en lang række medieprodukter, f.eks. film, sociale medier, hjemmesider, reklamer, tv-programmer, podcasts og tegneserier. Studiet af medier giver dig en indsigt i, hvilken rolle medierne spiller i en kulturel og samfundsmæssig kontekst.
På bacheloruddannelsen i Sprog, Litteratur & Medier udvikler du kritiske og analytiske kompetencer på et akademisk niveau. Inden for alle tre områder - sprog, litteratur og medier - opbygger du færdigheder i kritisk og analytisk læsning samt en forståelse for metodiske tilgange til det grønlandsk faglige område.
Bacheloruddannelsen giver kvalifikationer, der giver adgang til vores kandidatuddannelse i Sprog, Litteratur & Medier - eller til erhvervsbeskæftigelse.