12 nyuddannede skoleledere
Igennem årene har skoleledere haft muligheden for at tage en skolelederuddannelse ud fra egen interesse og eget behov
Igennem årene har skoleledere haft muligheden for at tage en skolelederuddannelse ud fra egen interesse og eget behov.
Skolelederuddannelsen blev på daværende tidspunkt udbudt som en hel uddannelse hvert 3 år. I 2020 startede uddannelsen som en modulbaseret uddannelse med rullende optag, hvilket betyder, at der er optag hvert år, og man kommer ind på eksisterende hold. I 2020 startede således de første 20 studerende.
Tre år efter, i efteråret 2023 er Grønland på baggrund af dette blevet beriget med 12 nye skoleledere - eller med personer der sidder på stillinger, hvor der er brug for at have kendskab til ledelse generelt. I januar 2024 vil der være yderligere 3, der færdiggør deres uddannelse. Derudover er 16 skoleledere i gang på forskellige niveauer - og med ansøgninger 1. marts hvert år, forventes der løbende optag på skolelederuddannelsen.
Skolelederuddannelsen giver samlet 60 ECTS og tages over 6 semestre, normeret til 3 år. Dette tager man ved siden af sit ordinære arbejde. I de første 3 semestre arbejdes der med det grundlæggende indenfor al ledelse: Organisation, udvikling og samskabelse; Ledelse af medarbejdere og faglig udvikling; Det personlige lederskab og forandring. Derefter vælger man skoleledelsesdelen: Pædagogisk, didaktisk og datainformeret ledelse; Skoleledelse; samt Afgangsprojekt som tager afsæt i ens udfordringer som skoleleder. Dette betyder, at man analyserer en konkret problemstilling, man har på sin skole - og løser den.
Uddannelsen foregår normalt på den måde, at man samles på internater blandet med online undervisning. Forløbet for de studerende som bor udenfor Nuuk er dog foregået alene med online undervisning. Det hold der lige er blevet færdige, består af studerende, der også kommer fra mindre bygder. For dem har det betydet, at de ikke har haft unødvendige mange rejsedage, hvor de ellers skulle være væk fra deres skole. Disse har derfor været rigtig glade for det online forløb, der har været. Dimissionen dér vil således også foregå online 23. oktober 2023.
Når man hører, hvad de studerende ellers siger om deres uddannelsesforløb, så kan man håbe, at det giver inspiration til at flere tager uddannelsen. Det er nemlig ikke kun skoleledelsen, der kan tage uddannelsen, men også trinledere og andre med interesse for ledelse.
Det der går igen er, at alle har haft gavn af forløbet i forhold til deres lederarbejde på deres respektive skoler. Det teoretiske stof er omsat til praksis, så man kan arbejde med de udfordringer, som ens hverdag er præget af. Man kan ikke nå at arbejde med alle problemer, men man får erfaring i at trække på den viden og teori, som der er arbejdet med igennem studiet, så man kan agere i den arbejdssituation, man sidder i.
Det er derfor med glæde, at Institut for Læring, som økonomisk administrerer uddannelsen, kan dimittere 12 nye skoleledere. Underviserne er de samme, som underviser på Ledelsesakademiet under Greenland Business School. Det er en uddannelse, som er anerkendt i hele Norden. Dette betyder, at det er den samme lederuddannelse der opnås, uanset om man er i Grønland, Danmark eller i et andet nordisk land. Det er en uddannelse, som de studerende kan være stolte af at have gennemgået og bestået. Kravene er ekstremt høje, og alle har arbejdet dedikeret og målrettet, hvilket også ses på de rigtig flotte resultater, der er opnået.
Med disse ord ønskes alle tillykke - og vi håber, at de færdiguddannede med de redskaber de har fået, vil lede deres skoler ind i det 21. århundredes forventninger til en god skole.
De 12 nyuddannede skoleledere er:
- Ajaaja Rosing, Aasiaat
- Akitsinnguaq Larsen, Nuuk
- Bibi-Gitte Lynge, Ilulissat
- Dan Normann, Qanaaq
- Johan Bidstrup, Nuuk
- Laila Vivian Petersen, Nuuk
- Lars Fleischer, Uummannaq
- Parma Søvndal Holm, Nuuk
- Pia Kristensen, Innaarsuit, Upernavik
- Susi Hinrup, Upernavik
- Søren Greve, Kullorsuaq
- Vivi Kleist, Nanortalik
Med venlig hilsen;
Britta Lohmann, institutleder, Institut for Læring, Ilisimatusarfik
André Barsøe Jensen, studieansvarlig på ledelse og organisation, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole