Majoriaq i Maniitsoq har udgivet en bog i samarbejde med forskningsprojektet Siunissaq
Projektet med bogen er at skabe en fælles oplevelse gennem fokus på mad og natur - på den lokale mad
Projektet med bogen er at skabe en fælles oplevelse gennem fokus på mad og natur - på den lokale mad.
Gennem nye og kreative fotos skabes nye fortællinger om maden - madlavning, lære at tage flotte nye fotografier af madretterne, lave en kogebog der deles gratis ud til beboerne i Maniitsoq som en gave fra Majoriaq til byens borgere.
Der var også et stort arrangement d. 30. marts 2023, hvor der var smagsprøver fra køkkenet på Majoriaq - og store posters hænger i bybilledet med fotos fra kogebogen.
Dette vil være en hilsen til byens borgere fra Majoriaq og en synliggørelse til alle i byen, om det Majoriaq kan tilbyde.
Det handler om synliggørelse af de unges kunnen, og de muligheder der findes på Majoriaq.
Dette sker sammen med underviser Peter Josefsen Lyberth som en måde at arbejde på kreativt og visuelt sammen med de unge med fokus på, hvor maden kommer fra i naturen, og hvordan vi kan formidle videre ud til hele byen.
På Majoriaq er der tilknyttet et køkkenhold som deltager i projektet. Det er tanken at alle unge på de forskellige linjer på Majoriaq deltager og bidrager med, hvad de er gode til og har lyst til at bidrage med.
Sammen med underviser Peter Josefsen Lyberth er følgende workshopforløb blevet gennemført:
Nogle unge indsamler opskrifter blandt familie og på plejehjem, børnehjem og hospitalet. Andre opskrifter findes allerede på Majoriaq. Samtidig tog de unge ud i omgivelserne for at tage fotos af, hvor maden kommer fra som råvare.
Workshoppen tager afsæt i FN’s børnekonvention om retten til mad, til eget sprog og egen kultur - en fælles læring om madkultur, sundhed og naturen; og om hvilke traditionelle opskrifter der findes i familien og i lokalsamfundet, som afsæt for en historie om, hvem 'vi er', og hvad 'vi spiser'.
Og en stolthed over netop dette. Det er således tale om et identitetsskabende og bæredygtighedsprojekt, som bygger på sted, liv og rettigheder - også via maden, omgivelserne og råvarerne.
Et grundprincip er, at de unge er aktive deltagere i at forme deres egen situation.
Det er vigtigt, at der bliver lyttet til de unge på måder, der inviterer til aktiv deltagelse og medbestemmelse - så de unge bliver aktive skabere af vores fælles fremtid.
De unge får indsigt i nye og gamle inuit-opskrifter med fokus på lokale råvarer og stoltheden over at levere dem videre til nye generationer.
En fælles forståelse for hvordan gamle inuit-traditioner i kraft af fællesskab kan bygges op til fælles glæde, der kan videregives fra generation til generation.
De unge er en del af denne overlevering og får mulighed for at række ud mod hele samfundet.
Kogebogen vil være en vedvarende bog, som de unge kan være stolte over i lang tid efterfølgende.