Ny tysksproget antologi om Grønlands kultur og samfund
Den internationale interesse i Grønland og Arktis er stadig voksende, såvel i de forskellige forskningsmiljøer som i den brede offentlighed
Den internationale interesse i Grønland og Arktis er stadig voksende, såvel i de forskellige forskningsmiljøer som i den brede offentlighed.
Dog læser de færreste dansk, som stadigvæk er det dominerende publikationssprog indenfor den kultur- og samfundsvidenskabelige Grønlandsforskning. Ikke mindst derfor falder den tyske sociolog Frank Sowas nyudkomne antologi Grönland: Kontinuitäten und Brüche im Leben der Menschen in der Arktis på et tørt sted. Bogen, hvis undertitel kan oversættes løst til »kontinuitet og brud i arktiske folks livsførelse«, rummer 16 bidrag af forskere fra bl.a. Grønland, Danmark og Tyskland, som på hver deres måde kaster lys over Grønlands nyere samfundsudvikling. Der er sociologiske, politologiske, antropologiske, historiske, litteratur- og kulturvidenskabelige og kunsthistoriske analyser.
Den brede vifte af emner spænder fra diskussionen om selvstændighed og den politiske udvikling hen mod øget selvstyre til repræsentationsanalyser i litteratur og kunst, spørgsmål om kulturel revitalisering samt grønlandske klimateorier. Desuden er der casestudier om kriminalforsorgen, selvmordsforebyggelse, Arctic Winter Games, Nuuks kajakforening, grønlandsk kost, forholdet mellem by og bygd og råstofdebatten.
Bogen har været undervejs et stykke tid, hvilket skyldes, at udgivelsen udelukkende blev finansieret gennem crowd funding. Derfor afspejler bidragene ikke de allerseneste politiske og samfundsmæssige udviklinger. Nogle af teksterne er desuden oversættelser og omskrivninger af artikler, som tidligere er udkommet på dansk eller engelsk. Alligevel giver antologien læserne et værdifuldt overblik over, hvad der rører sig i dagens Grønland - noget der hidtil har manglet på det tysksprogede bogmarked.
Af Ilisimatusarfiks forskere har Maria Ackrén, Annemette Nyborg Lauritsen og undertegnede bidraget til antologien. Af tidligere forskere og tilknyttede er Birgit Kleist Pedersen, Wolfgang Kahlig, Jens Heinrich og Mark Nutall blandt forfatterne.