Ny historisk udredning vil ikke af sig selv skabe forsoning mellem Grønland og Danmark
Erfaringer fra tidligere og nuværende forsoningsprocesser i Grønland og Skandinavien er vigtige at inddrage forud for planlagte udredningsprojekter om Grønlands og Danmarks forbundne historier
Af Astrid Nonbo Andersen, seniorforsker, DIIS & Inge Høst Seiding, institutleder, Ilisimatusarfik
Erfaringer fra tidligere og nuværende forsoningsprocesser i Grønland og Skandinavien er vigtige at inddrage forud for planlagte udredningsprojekter om Grønlands og Danmarks forbundne historier.
I sommeren 2022 besluttede Grønlands Naalakkersuisut og Danmarks regering, at der skal udarbejdes en ny historisk udredning af forholdet mellem Grønland og Danmark i perioden efter Anden Verdenskrig og frem til i dag. Af fælleserklæringen fremgår det, at den planlagte udredning skal "skabe forudsætninger for forsoning med fortiden".
Initiativet til udredningen er vigtigt og kan vise sig at blive et centralt instrument til at øge forståelsen mellem Grønland og Danmark. Dog er der også en del faldgruber, man bør være opmærksom på fra politisk side. Først og fremmest at en ny historisk udredning ikke af sig selv vil medføre forsoning, hvis processen ikke følges op af politiske tiltag.