Befolkningsundersøgelsen 2024-2026
Formålet med Befolkningsundersøgelsen 2024-2026 er specifikt at følge udviklingen af Naalakkersuisuts folkesundhedsprogram Inuunerittas indikatorer for folkesundhed samt at beskrive og analysere andre sundhedsforhold, der er relevante for Selvstyret og kommunerne.
Befolkningsundersøgelsen bruges til at monitorere folkesundheden og har indsamlet data om befolkningens sundhed i 30 år: 1993-1994, 1999-2001, 2005-2010, 2014 og 2018. Den sjette befolkningsundersøgelse løber fra 2024 til 2026.
Befolkningsundersøgelsen inkluderer informationer om de faktorer der har betydning for vores sundhed bl.a. Helbred, kønsidentitet, tandsundhed, handikap, mental sundhed, rygning, opvækstvilkår, hash, alkohol, pengespil, motion, kost, etnicitet, søvn, selvmord, sorg, vold, seksuelle overgreb, fællesskab, familie, sociale medier, uddannelse, boligforhold, klimaforandringer og erhverv. Der er desuden et øget fokus på at inkludere beskyttende faktorer for sundhed og trivsel i en grønlandsk kontekst. Spørgeskemaet omfatter derfor emner som fællesskab, naturoplevelser, familie, grønlandsk mad og sprog. Derudover bliver "Sharing Circles" - gruppesamtaler, som dykker dybere ned i lokale styrker og værdier - anvendt for første gang. Denne tilgang giver en bredere forståelse af sundhed og trivsel lokalt.
Befolkningsundersøgelsen tager udgangspunkt i en bred, lokalt forankret og holistisk forståelse af sundhed. Modellen ”Peqqissuserput” (se modellen lige herunder), viser de determinanter, som har betydning for sundhed i en grønlandsk kontekst. Disse determinanter afdækkes så vidt muligt i Befolkningsundersøgelsen 2024-2026.
Befolkningsundersøgelserne udgør et vigtigt fundament for monitoreringen af folkesundheden og skal ses som et supplement til de informationer, der indsamles i sundhedsvæsenet. Populationsbasen er alle unge og voksne borgere i Grønland (alder 15+), som bliver udtrukket tilfældigt fra folkeregistret og dataindsamlingen vil foregå gennem et interviewer administreret spørgeskema, enkelte kliniske undersøgelser, kvalitative interviews og sharing circles. Dataindsamlingen foregår en kommune ad gangen, hvor vi skal have minimum 600 respondenter per kommune.
Hvis du gerne vil vide mere om Befolkningsundersøgelsen 2024-2026, så er du også mere end velkommen til at kontakte:
- Kirsten Nystrup - koordinerer dataindsamlingen fra Nuuk
- Ingelise Olesen - forskningskoordinator for undersøgelsen
Tilmeld dig nyhedsbrevet ved at sende en e-mail til folkesundhedgl@sdu.dk.