Interview
Birgit, hvordan startede du egentlig som forsker?
”Jeg har nok altid haft en lille forsker gemt i maven - lige siden jeg var helt ung. Det kommer nok allermest på grund af min store interesse for kultur, mundtlig fortælletradition, herundermyter, sagn og sprogvidenskab. Det er emner, som altid har interesseret mig meget. Oprindeligt lå min interesse overvejende i lingvistikken - siden blev det kulturstudierne, der fangede min interesse."
"Og lige siden jeg for første gang som studerende satte mine ben i den gamle Herrnhut-bygning i 1989 .. da vidste jeg, at det var her, jeg hørte til. Det var her, jeg havde hjemme."
"Det var lige mig! .. for jeg ville gerne have mere viden og blive klogere på det grønlandske samfund og alt det, som ligger og gemmer sig i kulturbegrebet . Så jeg søgte og blev ansat sidst i 1990'erne. Og jeg har været i gang lige siden!”
Hvad forsker du i lige nu?
”Lige nu forsker jeg mest i interdisciplinære kulturstudier ud fra en kritisk distance." [her ligner intervieweren nok et lille spørgsmålstegn - men Birgit følger heldigvis hurtigt op med en mere jordnær forklaring].
"Det handler om, at man igennem litteraturen, medierne, den offentlige debat kan få et rigtigt godt indblik i, hvad der sker i samfundet lige nu - hvad der bliver talt om i samfundet - det, som enten begejstrer eller ophidser folk. Igennem litteraturen kan man få et rigtigt godt spejlbillede af, hvad der rør sig af vigtige ting i samfundet. Det er dét, litteraturen kan - og det er dét, som jeg synes er spændende at forske i. For eksempel gyserfortællinger - eller monstrøse fortællinger kan jo i virkeligheden dække over alt det tabuiserede, som man ellers ikke kan sætte ord på - ligesom de kan afspejle det, som et kulturfællesskab frygter i sin samtid. Gyserfortællinger er ikke så 'uskyldige' endda. Vi får sat ord på vores angst, vores bekymringer. På den måde, så kan forskningen i grønlandsk litteratur give os en bedre forståelse for vores samfund, for vores kultur - ja for hele vores egen selvforståelse. Og på den facon kan vi også bedre klæde vores studerende på til at kunne analysere egen kultur og andre samfund.”
Hvad motiverer dig ved din forskning?
”Det er en central del af min identitet at være forsker. Og det at have været med til at bygge et ungt universitet op - det motiverer mig stadig rigtigt meget. Det motiverer mig at være med til at videreudvikle Ilisimatusarfik - at give min forskning videre til vores studerende, så de kan være klædt så godt på som muligt, når de kommer ud i arbejdslivet - gerne med en viden der kan omsættes konstruktivt i opbygningen af samfundet.”
Birgit - hvorfor er din forskning egentlig vigtig for det grønlandske samfund?
”Som jeg sagde før, så kan kulturstudier fra forskellige vinkler - gerne ud fra en skæv vinkel eller en politisk ukorrekt vinkel - når det er nødvendigt, give et rigtigt godt spejlbillede af vores samfund i Grønland - på godt og på ondt.”