Kunstig intelligens i Grønland
Verden over ser vi store teknologiske landvindinger inden for kunstig intelligens.
Det kommer til at påvirke det grønlandske samfund og medføre store ændringer.
Det er derfor vigtigt at have en debat om, hvordan man som samfund går disse ændringer i møde. Det er vigtigt at diskutere implikationerne af at anvende teknologien samt de nye sårbarheder og afhængigheder, brugen af kunstig intelligens medfører.
Derfor åbner Signe Ravn-Højgaard foredraget med at forklare udviklingen inden for kunstig intelligens og hvad ord som sprogmodeller, maskinlæring og dataadgang betyder - og hvad der er op og ned i debatten om kunstig intelligens.
Anden del af foredraget fokuserer på én anvendelse af kunstig intelligens i grønland, nemlig: maskinoversættelse til og fra grønlandsk.
Her vil Beatrine Heilmann og Tino Didriksen tale om mulighederne for maskinoversættelse baseret på kunstig intelligens og Oqaasileriffiks arbejde med at udvikle sprogværktøjer, der kommer samfundet til gavn.
Afslutningsvis vil Beatrine Heilmann, Signe Ravn-Højgaard og Christian Keldsen fra Grønlands Erhverv komme med hver deres bud på, hvordan man fra politisk side sikrer, at kunstig intelligens kommer samfundet til gavn.
Oplægsholdere
- Beatrine Heilmann er leder af Oqaasileriffik/Grønlands Sprogsekretariat.
- Tino Didriksen er softwareudvikler hos Oqaasileriffik/Grønlands Sprogsekretariat og arbejder blandt andet med udviklingen af nutserut.gl - maskinoversættelse af grønlandsk.
- Signe Ravn-Højgaard er adjunkt med ph.d-forløb på Ilisimatusarfik, og i 2022-2023 medlem af Nordisk Ministerråds Tænketank for Tech og Demokrati. Signe forsker blandt andet i big techs indflydelse på det grønlandske demokrati.
- Christian Keldsen, direktør for Grønlands Erhverv, brancheorganisationen for virksomheder og erhvervsliv i Grønland.