Kan grøn omstilling finansiere økonomisk selvstændighed?
Sammen med klimakrisen har krigen i Ukraine og spændingerne mellem USA og Kina gjort det klart, hvor afhængig den frie verden er af importerede mineraler og energi.
Sådan behøver det ikke være - og politisk fokus retter sig nu mod muligheden for at udnytte naturressourcer og genskabe bæredygtig minedrift og forarbejdning af de mineraler, der er nødvendige for de grønne teknologier.
Grønland har et væld af naturressourcer, som kan bidrage til den grønne omstilling, hvis Grønland kan blive et attraktivt sted at lave grøn energi og bæredygtig minedrift. Men de grønlandske ressourcer er ikke unikke, og konkurrencen for udenlandske investeringer er hård.
USA har for nyligt lavet en gigantisk hjemlig hjælpepakke til grønne energiprojekter, og EU er i gang med at udarbejde et svar. Flere EU lande overvejer at åbne for minedrift, og der er skarp konkurrence om at stå først i køen, når europæiske investorer udvikler bæredygtig energi uden for Europa.
Naalakkersuisut har ambitioner om at bidrage til den grønne omstilling, skabe vækst og jobs i Grønland - og store projekter kan i det lange løb bidrage til økonomisk selvstændighed. Men det haster, hvis Grønland skal bidrage til den grønne omstilling på en måde, der kan være med til at finansiere økonomisk selvstændighed.
Minik Rosing fortæller om muligheder og begrænsninger - og Bo Lidegaard fortæller om, hvordan ændringerne i det storpolitiske landskab påvirker også Grønlands stilling.
De to foredrag skal give et indblik i den rivende globale udvikling i den grønne omstilling, og hvordan Grønland kan være med til at løse både globale og hjemlige udfordringer.
- Hvor: auditoriet på campus Ilimmarfik
- Hvornår: 28. februar, kl. 17.00 - 19.00