Søg på Ilisimatusarfik

Hvorfor skal der være adgangskrav til landets universitet?

29. marts 2016

Rektors kommentar til indslag på NuukTV d. 21. marts 2016 vedr. adgangskrav på Ilisimatusarfik

 

Hvorfor skal der være adgangskrav til landets universitet?

Svaret er, at adgangskrav skal sikre, at de studerende har de bedste forudsætninger for at gennemføre et krævende studie.

Universitet har i flere år arbejdet med at styrke kvaliteten, og det er også første prioritet i Ilisimatusarfiks strategi. Hvad mange måske ikke er klar over, så har nogle af uddannelserne på Ilisimatusarfik faktisk allerede ændret adgangskrav indenfor de seneste par år. Det er sket som en direkte konsekvens af et meget højt frafald. Nogle karaktergennemsnitskrav og krav om sproglige færdigheder er blevet hævet uden der har været den store politiske og mediemæssige interesse.

Den store interesse for skærpelse af adgangskravene til Ilisimatusarfiks uddannelser sker først og fremmest på grund af, at den 1 årige GU-Pilot ikke længere vil være adgangsgivende på universitetets uddannelser fra 2017. Derfor er det vigtigt her at understrege, at den 1-årige pilotuddannelse ikke er en studentereksamen. Ordningen stopper fordi alt for mange af særligt denne gruppe ikke har kunnet klare studierne.

En uddannelse på universitetsniveau kræver et vist akademisk niveau. I praksis betyder det, at de studerende kommer til at skulle gøre sig fortrolige med fagets videnskabsteori, forskningsmetoder; de skal undervises på baggrund af forskningens resultater, og de skal aflevere og eksamineres i en større opgave funderet på deres akademiske færdigheder.

Jeg synes, det er godt at politikerne har fokus på uddannelsesmulighederne for landets ungdom, og Ilisimatusarfik vil optage så mange studerende, som det er fysisk og ressourcemæssigt muligt. 

Men et vellykket studieforløb, som ender med et eksamenspapir på bachelor- og/eller kandidatniveau, sikres først og fremmest når de studerende har de faglige forudsætninger og har studiekompetencerne i orden. 

Et vellykket universitetsstudie kræver gode forkundskaber fra gymnasiet, som giver de studerende mulighederne for at gennemføre et universitetsstudium.  

Man kan være nok så motiveret for at tage en uddannelse, men det er ærgerligt for både samfundet og det enkelte individ, hvis forudsætningerne og færdighederne for at gennemføre studiet ikke har været til stede.

Derfor må vi have studieforberedende uddannelser, der giver vores studerende en reel mulighed for succes videre i uddannelsessystemet. 

 

Med venlig hilsen,

Tine Pars, rektor 

Tlf.: +299 38 56 02 | e-mail: tipa@uni.gl


Nyheder

Læs de seneste nyheder om stort og småt fra Ilisimatusarfik

Læs mere

Arrangementer

Offentlige arrangementer på Ilisimatusarfik

Læs mere

Find forsker

Kom nemt i kontakt med vores forskere på Ilisimatusarfik

Læs mere