Søg på Ilisimatusarfik

Verdenspremiere på film om den truede grønlandske hundeslædekultur

26.03.2019

To film er optaget på Inter-
national Wildlife Film Festival

Forskningsprojektet QIMMEQ har produceret fem film, der hver især formidler de tanker, unge som gamle hundeslædekuske i Grønland har om slædekulturens fremtid. To af filmene er optaget på den prestigefyldte International Wildlife Film Festival (IWFF) i Montana, USA.

Grønland har det største antal slædehunde i Arktis. Den traditionelle hundeslædekultur er unik – men kulturen er truet, fordi antallet af slædehunde er faldet med mere end 50 % inden for de seneste to årtier.

QIMMEQ har produceret web-serien "Når hundene er forsvundet" som del af et stort forsknings- og formidlingsprojekt om den grønlandske slædehunds genetik, kulturhistorie og sundhed.

Filmfotograf Frederik Teglhus siger om baggrunden for filmene:

Det var vigtigt for os som filmmagere at lade projektet og forskningen træde et skridt tilbage og i stedet give hundeslædekuskene en mulighed for at dele deres tanker og refleksioner om situationen med det grønlandske folk. Et fælles vidnesbyrd der skaber fokus på hunden og bliver et nationalt tværsnit af slædehundes rolle i det grønlandske samfund anno 2018. Facebook er et af de stærkeste kommunikationsmidler i Grønland og en effektiv måde at nå ud til alle. Derfor fokuserede vi på at skabe en web-serie med fem korte, personlige historier – stemmer fra lokale hundeslædekuske, som kan formidles ud gennem Facebook.

Filmenes producer Anders Drud fortsætter:

"Forandringer bliver først forståelige, når de fortælles af de mennesker, som oplever dem. Vi har ønsket at bruge filmmediet til at skabe mening og kontekst til de videnskabelige fakta, og vi håber, at denne serie af autentiske historier vil bidrage til en diskussion i det grønlandske samfund om inuit kultur og identitet i en ny tid. Vi håber især, at filmene vil opmuntre og skabe en stolthed over slædehundene, og på den måde fastholde en levedygtig hundeslædekultur i fremtiden."

  • Verdenspremieren på de fem film finder sted torsdag d. 28. marts kl. 18.30-21.30 i hallen i Qasigiannguit

Premieren falder sammen med det årlige hundeslædevæddeløb, Avannaata Qimussersuaq, der i 2019 foregår i Qasigiannguit, hvor QIMMEQ vil være til stede.

De fem film

Piniartoq – Fangeren

 

Langt oppe på Østgrønlands kyst bruger den 23-årige fanger Martin Madsen stadig sine slædehunde til at fange sæler og isbjørne – som hans familie altid har gjort det. Men tingene er under forandring i Grønland, og slædehundene er langsomt ved at uddø. Fra hans fjerne bygd Ittoqqortoormiit spørger Martin sig selv, hvad fremtiden bringer for ham og hans slædehunde.

Sukkaniunneq – Væddeløbet

 

På Grønlands vestkyst drømmer en ung dreng om at vinde det nationale hundeslædevæddeløb. En urgammel form for transport der nu er blevet til en stærkt konkurrencepræget sport. Væddeløbet er portrættet af den 13-årige Nick, som for første gang deltager i et væddeløb. Hans historie flettes sammen med 72-årige Ville Siegstad, en væddeløbslegende, hvis liv er blevet inspiration for mange unge hundeslædekuske.

Angalatooq – Den rejsende

 

En mand, der mellem 1992 og 2006 rejste mere end 20.000 km på hundeslæde for at forbinde en fælles kulturarv med inuitsamfund i Canada og Alaska, reflekterer fra sit hjem i Nuuk over fremtiden for den grønlandske slædehund. Den rejsende er den legendariske hundeslædekusk Ono Fleischers memoirer.

Eriagisagut – Pioneren

 

Den første grønlænder i militærets eliteenhed Sirius Patruljen deltager i en redningsoperation, som forandrer hans liv for evigt. Han ser tilbage på den grænseløse respekt, han har for hundene og deres vigtighed for hans overlevelse.

Ingerlatitseqqiineq – Arven

 

I Sisimiut besluttede Johanne en dag at droppe sit 9-til-5 job for at bruge mere tid sammen med sine slædehunde. I dag er hun en af de få kvindelige fuldtidsfangere i Grønland, som lever af rensdyrfangst og turisme. Johanne ønsker for sine børnebørn, at de skal gå samme vej, men tiderne ændrer sig i Sisimiut. Arven er en historie om at udforske både inuit identitet og fremtiden for det største tilbageværende antal slædehunde i Arktis.

 

 

Følg med på Facebook for opdateringer. 

Kontakt

  • Professor Morten Meldgaard. Leder af QIMMEQ-projektet. Tlf. +299 58 19 55. Email: mome@uni.gl
  • Producer Anders Drud. Tlf. 5182 6982. Email: adjordan@snm.ku.dk
  • Filmfotograf Frederik Wolff Nisbeth Teglhus. Tlf. +45 4046 7178. Email: fwolff@snm.ku.dk

Presse

Hent pressebilleder her.

Om QIMMEQ

QIMMEQ - den grønlandske slædehund er et dansk-grønlandsk tværvidenskabeligt forskningsprojekt, der bl.a. skal beskrive slædehundens kulturelle betydning og kortlægge dens genetiske historie. Projektets sundhedsdel skal afdække slædehundens sundhed og sygdom, herunder årsager til og beskyttelse mod sygdomsudbrud.

Om The 42nd International Wildlife Film Festival (IWFF), Montana

Festivalen blev grundlagt i 1977 på University of Montana og er den første og længst eksisterende filmfestival af sin slags. IWFF fokuserer på historier, som fremmer opmærksomhed, viden og en forståelse for videnskab, dyreliv og mennesker, som påvirker vores verden hver dag.Kommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Arrangementer

Offentlige arrangementer på Ilisimatusarfik

Læs mere

Ilisimatusarfik i pressen

Se oversigt vedr. Ilisimatusarfiks omtale i presse og medier

Læs mere