Søg på Ilisimatusarfik

Tilpasning til jodholdig kost hos grønlandsk Inuit

01.12.2021

Download
publikation

Paneeraq Noahsen, Karsten Rex, Inge Bülow Pedersen, Gert Mulvad, Hans Christian Florian Sørensen, Michael Lynge Pedersen, Stig Andersen - THYROID Volume 31, Number 12, 2021

En undersøgelse fra Grønland tyder på, at folk i Grønland har et særligt behov for jod i kosten for at mindske risikoen for stofskiftesygdom. Undersøgelsen er i oktober udgivet i det førende amerikanske tidsskrift Thyroid.

Sygdomme i skjoldbruskkirtlen ses hyppigt i alle undersøgte befolkningsgrupper, og både miljøfaktorer og gener har indflydelse på forekomsten af disse sygdomme. Mængden af jod i kosten er helt afgørende for forekomsten af stofskiftesygdomme. Lav jodindtagelse øger risikoen for struma og forhøjet stofskifte, og hjernens udvikling kan blive hæmmet, hvis jodmanglen er kritisk lav. Ved for høj jodindtagelse ses autoimmune stofskiftesygdomme med en øget risiko for udvikling af lavt stofskifte. Derfor anbefaler WHO en jodindtagelse på 150 mikrogram dagligt for at forebygge stofskiftesygdomme.

I Grønland gør nogle særlige forhold sig gældende. Jodindtagelse og kuldeeksponering er noget særligt for den arktiske befolkning. Til trods for dette, var der kun sparsom viden om forekomsten af sygdomme i skjoldbruskkirtlen hos befolkningen i Grønland.

Vi undersøgte derfor forekomsten af stofskiftesygdomme i to områder i Grønland med forskellige kostvaner og jodindtagelse. 

50 til 69-årige i Nuuk og Ammassalik deltog i undersøgelsen, hvor der blev indsamlet informationer om livsstil, kostvaner og sygdom. Der blev opsamlet urin og blodprøver. Deltagerne blev målt og vejet, og undersøgt for struma. Vi målte jod i urinprøverne og skjoldbruskkirtlens funktion i blodprøverne.

Vi fandt, at Inuit i Nuuk havde en jodindtagelse på niveau med WHO’s anbefalinger, mens Inuit i Østgrønland havde en jodindtagelse, der var lidt mere end anbefalet.

Vi fandt en overraskende høj forekomst af forhøjet stofskifte og lav forekomst af lavt stofskifte. Det var overraskende, fordi det ligner det sygdomsmønster, der ses hos befolkningsgrupper med let jodmangel. Og jodindtagelsen i Grønland er svarede nogenlunde til det anbefalede. Derudover fandt vi, at 83% af dem med let stofskiftesygdomme ikke var tidligere diagnosticerede.

Vores fund giver anledning til overvejelser om, om Inuit i Grønland har tilpasset sig til en høj jodindtagelse gennem århundreder. Det vil betyde, at de dermed har brug for større mængder jod end det, der er anbefalet af WHO, for at forebygge stofskiftesygdomme. Vi arbejder derfor videre med at afklare disse særlige grønlandske forhold.Kommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Arrangementer

Offentlige arrangementer på Ilisimatusarfik

Læs mere

Ilisimatusarfik i pressen

Se oversigt vedr. Ilisimatusarfiks omtale i presse og medier

Læs mere