Søg på Ilisimatusarfik

QIMMEQ-foto vinder 2. plads

01.04.2021

Via fascination og æstetik har billeder evnen til at åbne op for forskningens verden på indbydende og overraskende vis. Danmarks Grundforskningsfond ønsker at udbrede, hvordan videnskabelige fremskridt hver dag skaber ny viden og udvikler verden omkring os.

Dette kan vi gøre ved at fortælle historierne om forskernes videnskabelige fremskridt og opdagelser ved hjælp af fotoet som en visuel indgangsvinkel.

Derfor lancerer fonden hvert år en fotokonkurrence baseret på fotografiets potentiale som dokumentation og kommunikation af forskning.

I slutningen af 2020 inviterede fonden igen hele det danske forskningsmiljø til at indsende fotos til konkurrencen.

Vurderingskriterierne var følgende:

  • I hvilken grad vækker fotografiet følelser hos publikum
  • I hvilken grad fungerer fotografiet som visuel indgang til historien bag et specifikt forskningsresultat
  • Fotografiets æstetiske kvalitet

Dommerpanelet, Christine Buhl Andersen, formand for Ny Carlsberg Fondet; Louise Wolthers, forskningsansvarlig / kurator ved Hasselbladstiftelsen; og Minik Rosing, professor ved GLOBE Institute, næstformand i Danmarks Grundforskningsfonds bestyrelse og medlem af Louisianas bestyrelse, præmierede i den forbindelse Carsten Egevang med en flot andenplads for fotoet "The Race".

Ceeg9318 The Race Carstenegevang

Fotoet er en del af det tværfaglige forskningsprojekt QIMMEQ, som fokuserer på den grønlandske slædehund. Projektet omfattede banebrydende DNA-forskning om hundens oprindelse sammen med antropologi, arkæologi, veterinær- og biologiforskning for at give et helhedsorienteret, omfattende og detaljeret billede af dens historie, betydning og nutidens betydning. Projektet producerede desuden opsøgende produkter som udstillinger, kortfilm, bøger til den grønlandske folkeskole og en sofabords-fotobog. En vigtig del af projektet var at dokumentere den moderne brug af slædehunden ved fotografering - som slædehundevæddeløb, der øges i popularitet i Grønland.

Billedet blev skudt i Ilulissat, Grønland i marts 2018 under det årlige nationale slædehundevæddeløb. Her afholdt QIMMEQ-projektet - et forskningsprojekt under Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet og Globe Institute, Københavns Universitet - en af mange workshops, der indsamler DNA-prøver og interagerer med de lokale hundeslædeførere.

Dommerpanelets begrundelse:

Et fængende billede, som først ved nærmere opmærksomhed afslører at objekterne er hundeslæder på isen. Motivet virker velkendt, uden at man dog kan se klart hvad det forestiller - er det ænder på Peblingesøen, fugle i flugt eller pløjefurer i et forblæst snelandsskab. Billedet er yderst velkomponeret, og giver umiddelbart indtryk af fart over feltet. Det bagvedliggende forskningsprojekt fascinerer ved sin tværvidenskabelige bredde.Kommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Arrangementer

Offentlige arrangementer på Ilisimatusarfik

Læs mere

Ilisimatusarfik i pressen

Se oversigt vedr. Ilisimatusarfiks omtale i presse og medier

Læs mere