Søg på Ilisimatusarfik

Den grønlandske slædehund hædres med ny stort fotografisk værk

03.03.2020

Qimmeq
pressemeddelelse

"Den grønlandske slædehund er et fantastisk og karismatisk dyr. Den er stærk og karakterfuld og omstillingsparat ud over det sædvanlige. Det ene øjeblik fastholder den en rasende isbjørn på havisen, det næste trækker den kilometer efter kilometer tunge slæder med turister eller kød og fisk til husholdningen. Det næste øjeblik løber den fuldt koncentreret for at vinde det årlige hundeslædevæddeløb" (citat fra bogens indledning).

Det er dette unikke dyr som den prisvindende naturfotograf Carsten Egevang portrætterer i den nye bog, QIMMEQ – Den Grønlandske Slædehund. Carsten fokuserer i sine kontrastfyldte sort-hvide fotografier på den nutidige brug af slædehunden i Grønland og på den stærke forbindelse mellem menneske og slædehund. Udgivelsen har tekstbidrag fra 14 forskellige eksperter fra Qimmeq-projektet, og indledes med forord af Hans Kongelige Højhed Kronprins Frederik. Desuden har de grønlandske slædekuske deres egen stemme i bogen gennem citater og interview foretaget af PhD-studerende Manunima Lund Jensen fra Grønlands Universitet.

Se mere om bogen her.

Bogen markerer samtidig afslutningen på det store Qimmeq-projekt, som Grønlands Universitet har været primus motor for de sidste 4 år. Et team på 25 engagerede studerende, forskere, fotografer, filmfolk og formidlere har studeret og formidlet den grønlandske slædehunds genetik, sundhed, adfærd, opdragelse og kulturhistorie. Projektet har favnet bredt i sin opbygning, hvor en lokal forankring i det grønlandske samfund har været fasthold fra projektets start. Samtidigt har projektets forskningsresultater været publiceret i nogle af verdens mest prestigefyldte videnskabelige tidsskrifter, og kombineret med en stærk visuel og formidlende profil. Det har været en fantastisk rejse, og vi er nået længere end vi turde drømme om, med en række konkrete produkter som portrætfilm, undervisningsbøger, vandreudstilling, ny viden om slædehundens oprindelse, egenskaber og kulturhistorie og meget mere. I et hæfte der offentliggøres i dag, kan man læse mere om Qimmeq-projektets resultater og fremtidsplaner.

Find hæftet her.

Den aktive kulturformidler Pipaluk Lykke afholdt i december 2019 i Nuuk en national workshop der havde til formål at komme med anbefalinger til bevaring og udvikling af slædehundekulturen. Qimmeq-projektet deltog sammen med en række græsrods-organisationer og grønlandske myndigheder. Hæftet med anbefalinger offentliggøres i dag.

Find hæftet her.

Blandt de 27 anbefalinger er:

  • etablering af en højskole for den grønlandske slædehund
  • udvikling af veterinær telemedicin
  • fortsat udforskning og formidling af slædehunden og kulturen omkring den 

Dette forår beslutter Inatsisartut slædehundens fremtid. Det er vort håb, at Qimmeq Projektets viden sammen med anbefalingerne fra Pipaluk Lykkes workshops kan hjælpe politikerne med at beslutte de nødvendige handlinger.

Der er reception for bogudgivelsen d. 6/3 kl. 17-19 i Det Grønlandske Hus i København.

Pressefotos (for yderligere fotos eller anmeldereksemplar – kontakt Carsten Egevang).

Kontakter:

  • Om bogudgivelsen, Carsten Egevang (ce@ghsdk.dk, +4520788099)
  • Om anbefalingerne, Pipaluk Lykke (natuluk@gmail.com, +4521266767)
  • Om Qimmeq-projektet, Morten Meldgaard (mome@uni.gl, +299581955) 

 

Med venlig hilsen;

På Qimmeq Projektets vegne

Morten Meldgaard

Professor

IlisimatusarfikKommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Arrangementer

Offentlige arrangementer på Ilisimatusarfik

Læs mere

Ilisimatusarfik i pressen

Se oversigt vedr. Ilisimatusarfiks omtale i presse og medier

Læs mere