Søg på Ilisimatusarfik

Tættere samarbejde mellem Forsvarsakademiet og Ilisimatusarfik

04.10.2019

Fra Forsvarsakademiets website www.fak.dk

Sikkerhedspolitisk brydningstid i Arktis – behov for samarbejde

Forsvarsakademiets årlige Signaturkonference, som afholdes 1.-3. oktober i Nuuk, er i år et samarbejde med Ilisimatusarfik og Arktis Kommando. Årets tema er "Sikkerhedspolitisk brydningstid i Arktis – perspektiver for Rigsfællesskabet og Forsvaret."

I forbindelse med konferencen har de to uddannelsesinstitutioner aftalt, at de fremover vil arbejde tættere sammen om at vidensdele om arktiske spørgsmål, herunder samarbejde om udveksling og efteruddannelse mellem Danmark og Grønland samt udbud af FLEX-moduler.

Peter Dahl Thruelsen, dekan ved Forsvarsakademiet, udtaler:

"Der er ingen tvivl om, at vi er i en skelsættende periode, når det kommer til den arktiske region. Det er derfor vigtigt, at vi i Rigsfællesskabet baserer vores beslutninger på et fagligt tungt vidensgrundlag. Her kan Forsvarsakademiet og Ilisimatusarfik bidrage med viden til danske og grønlandske myndigheder, resten af Forsvaret, Regeringen i Danmark og Selvstyret i Grønland. Et tættere samarbejde mellem vores uddannelsesinstitutioner vil kunne bidrage til at Kongeriget kan tage en ledende rolle i fremtiden for Arktis, i stedet for kun at agere som småstat," siger dekanen.

Rektor ved grønlandsk universitet Ilisimatusarfik, Gitte Adler Reimer, ser frem til samarbejdet:

"Det er en stor glæde for Ilisimatusarfik, at vi i denne uge har holdt møde om et stærkere samarbejde med Forsvarsakademiet, som jeg er sikker på vil være til gavn for begge parter. Vi er antageligvis på vej ind i en ny verdensorden – eller verdensuorden - hvor Grønland får større og større international betydning. Derfor har både Grønland og Danmark brug for mere viden og forskning i arktisk diplomati og sikkerhedspolitik," siger hun.

Forsvarsakademiet og Forsvaret er til for hele Rigsfællesskabet

Chef for Forsvarsakademiet, kontreadmiral Henrik Ryberg, er enig:

"For mig er det vigtigt at understrege, at Forsvaret og Forsvarsakademiet er til for hele Rigsfællesskabet. Vores videns-, uddannelses- og kursusproduktion skal være tilgængelig - ikke kun i Danmark, men også på tværs af Grønland og Færøerne. Denne erklæring om tættere samarbejde med Ilisimatusarfik understreger netop dette, og at vi samtidig kan lære meget af hinanden. Det vil kunne bidrage til Forsvarsakademiet i vores opgave med at uddanne og udvikle Forsvarets medarbejdere, soldater og Reserven," siger admiralen.

Naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Kirke og Udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, glæder sig over det tættere samarbejde:

"Jeg er enig i betragtningen fra dekan Peter Dahl Thruelsen om udviklingen i Arktis. Det er i særdeleshed et anliggende for os, der kalder Arktis for vores hjem. Det er derfor glædeligt, at vi nu får mulighed for at bidrage til udviklingen af viden om Arktis, i Arktis. Vi skal arbejde på, at det er os der bor i Arktis der definerer Arktis, og her mener jeg at vidensudvikling i Grønland er et godt udgangspunkt," siger hun.Kommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Arrangementer

Offentlige arrangementer på Ilisimatusarfik

Læs mere

Ilisimatusarfik i pressen

Se oversigt vedr. Ilisimatusarfiks omtale i presse og medier

Læs mere