Søg på Ilisimatusarfik

Portræt af forskningsprojekt

01.06.2018

Læs om "Qimmeq - en jagt
på slædehundens sjæl"

Qimmeq - en jagt på slædehundens sjæl

Den grønlandske hundeslædekultur og -teknologi rækker mere end 4.000 år tilbage i tiden.

Uden hunden ville grønlændernes forfædre, Thulefolket, have haft vanskeligt ved at kolonisere den nye verden i det arktiske område, og hverken Robert Peary eller Roald Amundsen havde kunnet erobre henholdsvis Nord- og Sydpolen.

I dag lever den traditionelle viden om hundeslædekulturen, dens teknologi og kosmologi - det, man med rette kunne kalde slædehundens sjæl - stadig i det grønlandske samfund. Men denne viden er ofte ikke nedskrevet, og nu er både slædehunden og den højt specialiserede viden i fare for at forsvinde.

Et dansk-grønlandsk tværvidenskabeligt forskningsprojekt har derfor indledt en jagt på ”slædehundens sjæl”, hvor forskerne i tæt samarbejde med den grønlandske befolkning bl.a. skal beskrive slædehundens kulturelle betydning og kortlægge dens genetiske historie.

Forskningsprojektet bygger på et stærkt partnerskab, der involverer i alt tretten museer og to universiteter. Det samlede initiativ koordineres af professor Morten Melgaard i et sekretariat placeret på Ilisimatusarfik.

Besøg også forskningsprojektet Qimmeq på deres Facebook-side.Kommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Arrangementer

Offentlige arrangementer på Ilisimatusarfik

Læs mere

Ilisimatusarfik i pressen

Se oversigt vedr. Ilisimatusarfiks omtale i presse og medier

Læs mere