Søg på Ilisimatusarfik
Qimmeq - en jagt på slædehundens sjæl

Statusrapport

Baggrund

Den grønlandske slædehund er et fantastisk og karismatisk dyr. Den er stærk og karakterfuld og omstillingsparat ud over det sædvanlige. Det ene øjeblik fastholder den en rasende isbjørn på havisen, det næste trækker den kilometer efter kilometer tunge slæder med turister eller kød og fisk til husholdningen. Det næste øjeblik løber den fuldt koncentreret for at vinde det årlige hundeslædevæddeløb. 

Vi tager det næste for givet, at der altid vil være slædehunde her i landet. Men alarmklokkerne er begyndt at ringe. I aviserne læser vi hver vinter om problemer for slædehunden. Antallet af hunde er dalende. Havisen indskrænkes, hundefoderet bliver dyrere og snescooterne overtager rollen som transportmiddel til fangst og fiskeri. Selvom slædehunden er et stolt og spillevende symbol på grønlandsk kultur, så er der udfordringer og mange gør sig tanker om fremtiden. Hvad kan der gøres for at videreføre hunden og den unikke kultur den trækker med sig? 

På den baggrund fandt en gruppe grønlandske og danske forskere og formidlere i 2015 sammen om at skabe et tværfagligt projekt om hundens kulturhistorie, oprindelse og sundhed. Vi var alle betagede af slædehunden og diskuterede hvor gammel mon hunderacen var? Hvor kom den fra, og var den genetisk opblandet med ulve? Hvordan kan én hund udfylde så mange og så specialiserede funktioner, og hvordan kan den rent fysisk klare de mange strabadser? Hvordan opdrages den? I takt med at vores viden om hunden blev øget opstod der flere interessante spørgsmål, og ideen om at moderne videnskab kunne hjælpe med at besvare disse spørgsmål.


Find forsker

Kom nemt i kontakt med vores forskere på Ilisimatusarfik

Læs mere

Publikationer

Søg efter publikationer fra vores forskere

Læs mere