Søg på Ilisimatusarfik
Qimmeq - en jagt på slædehundens sjæl

Qimmeq - en jagt på slædehundens sjæl

CEEG4372-496

QIMMEQ - den grønlandske slædehund

QIMMEQ er et dansk/grønlandsk forsknings- og formidlingsprojekt, der fokuserer på den grønlandske slædehund. Projektets deltagere er bredt sammensat af forskere, studerende, dyrlæger, slædekuske, undervisere, formidlere, film- og fotofolk, alle med det fælles mål: At beskrive slædehunden og dens unikke betydning i Grønland.

Læs mere ..


Fem Fantastiske Film

Forskningsprojektet QIMMEQ har produceret fem film, der hver især formidler de tanker, unge som gamle hundeslædekuske i Grønland har om slædekulturens fremtid. Flere af filmene er optaget på den prestigefyldte International Wildlife Film Festival (IWFF) i Montana, USA, samt flere andre filmfestivaler.

Se de fem film

Martin1 350

Piniartoq – Fangeren

Langt oppe på Østgrønlands kyst bruger den 23-årige fanger Martin Madsen stadig sine slædehunde til at fange sæler og isbjørne – som hans familie altid har gjort det. Men tingene er under forandring i Grønland, og slædehundene er langsomt ved at uddø. Fra hans fjerne bygd Ittoqqortoormiit spørger Martin sig selv, hvad fremtiden bringer for ham og hans slædehunde.

Se filmen her

Race Still 350

Sukkaniunneq – Væddeløbet

På Grønlands vestkyst drømmer en ung dreng om at vinde det nationale hundeslædevæddeløb. En urgammel form for transport der nu er blevet til en stærkt konkurrencepræget sport. Væddeløbet er portrættet af den 13-årige Nick, som for første gang deltager i et væddeløb. Hans historie flettes sammen med 72-årige Ville Siegstad, en væddeløbslegende, hvis liv er blevet inspiration for mange unge hundeslædekuske.

Se filmen her

Ono 1 350

Angalatooq – Den rejsende

En mand, der mellem 1992 og 2006 rejste mere end 20.000 km på hundeslæde for at forbinde en fælles kulturarv med inuitsamfund i Canada og Alaska, reflekterer fra sit hjem i Nuuk over fremtiden for den grønlandske slædehund. Den rejsende er den legendariske hundeslædekusk Ono Fleischers memoirer.

Se filmen her

Alfred 350

Eriagisagut – Pioneren

Den første grønlænder i militærets eliteenhed Sirius Patruljen deltager i en redningsoperation, som forandrer hans liv for evigt. Han ser tilbage på den grænseløse respekt, han har for hundene og deres vigtighed for hans overlevelse.

Se filmen her

Johanne 2 350

Ingerlatitseqqiineq – Arven

I Sisimiut besluttede Johanne en dag at droppe sit 9-til-5 job for at bruge mere tid sammen med sine slædehunde. I dag er hun en af de få kvindelige fuldtidsfangere i Grønland, som lever af rensdyrfangst og turisme. Johanne ønsker for sine børnebørn, at de skal gå samme vej, men tiderne ændrer sig i Sisimiut. Arven er en historie om at udforske både inuit identitet og fremtiden for det største tilbageværende antal slædehunde i Arktis.

Se filmen her


Find forsker

Kom nemt i kontakt med vores forskere på Ilisimatusarfik

Læs mere

Publikationer

Søg efter publikationer fra vores forskere

Læs mere