Søg på Ilisimatusarfik

Mari Kleist

Afdelingsleder, lektor
Institut for Kultur, Sprog & Historie
Afdeling for Kultur- & Samfundshistorie
Ilimmarfik, Manutooq 1 
Postboks 1061 
3900 Nuuk
Lokale: D227
Telefon: +299 38 56 18
E-mail: makl@uni.glJeg er Inuk Nuummioq (født og opvokset i Nuuk), uddannet i kultur- og samfundshistorie og arktisk arkæologi. Jeg finder det vigtigt i mit arbejde at fremhæve Inuits stemmer og perspektiver i forskningen og at dekonstruere koloniale narrativer.

Jeg har deltaget i og arbejdet på forskellige forskningsprojekter på tværs af Inuit Nunangat og Kalaallit Nunaat. Min forskning har til dato i videre udstrækning fokuseret på Siullermiut/Palæo-Inuit/før-Inuit, specifikt Dorset/Tunit, og tidlige Inuit-samfund (før-kolonial). Forskningen har omfattet undersøgelser af synligheden af børn i den arkæologiske optegnelse, materiel kultur, tidlige kunstneriske udfoldelser, dyr og menneske relationer, begravelsesskikke, socialisering og agency (agentur). Jeg har den seneste tid fokuseret på, hvilken afgørende rolle Inuit spillede for, at de vestlige ekspeditioner til de arktiske områder kunne gennemføres med succes. 

Jeg har i min forskning fokus på at øge lokalt forankret samarbejde og at udvikle ligeværdige partnerskaber, der afspejler Inuits rettigheder til at kontrollere, vedligeholde og få adgang til vores kultur og arv. For øjeblikket er jeg med til at lede et forskningsprojekt i samarbejde med kollegaer i Calgary Universitet og Inughuit fra Avanersuaq, der omhandler Inughuits kreativitet og evne til at reagere på miljøet.

Jeg underviser i fagene Arktisk Arkæologi og Forhistorie, Inuitkulturer og Emnefag A (før 1500 –Grønlands og det arktiske og subarktiske Nordamerikas kultur- og Samfundshistorie).