Søg på Ilisimatusarfik

Bogreception: "Tro og samfund i Grønland i 300-året for Hans Egedes ankomst"

18.06.2021

Ilisimatusarfik inviterer til reception for at fejre udgivelsen af bogen, der markerer 300-året for Hans Egedes ankomst til Grønland: "Tro og samfund i Grønland i 300-året for Hans Egedes ankomst".

Vi fejrer udgivelsen d. 18. juni 2021 kl. 15.30 i kantinen på campus Ilimmarfik.

På dagen kan vi fejre at den danske udgave af bogen udkommer. Den grønlandske udgave af bogen forventes at udkomme senere på sommeren.

Receptionen vil også være en afskedsreception, da vi skal sige farvel til Institutleder for Kultur, Sprog & Historie og redaktør på bogen, dr.theol. Aage Rydstrøm-Poulsen, der pensioneres og overgår til emeritus d. 01. august.

 

Forside 

 

Om bogen

Da den norske præst Hans Egede i 1721 drog mod Grønland, var han bogstaveligt talt en mand med en mission. Han ville gøre indbyggerne på Grønland kristne, og det var lykkedes ham at få Frederik 4.s opbakning til sit livs kald. Egede og hans familie slog sig ned i omegnen af Nuuk, hvor han kæmpede for at omvende de omkringboende inuitter. Men da Egede i 1736 forlod Grønland igen, var størstedelen af menigheden, inklusive Egedes kone, døde af en epidemi, og han lå i dyb strid med sig selv, om han virkelig havde udført Guds gerning.

Tro og samfund i Grønland kaster nyt lys over Egedes mission og belyser, hvordan der også i dag står strid om hans virke. Nogle ser ham som en tyrannisk undertrykker af et oprindeligt folks særegne kultur og som repræsentant for Danmarks kolonisering. Andre betragter ham som en befrier med et nyt menneskesyn, der civiliserede og samlede Grønland og beredte grunden for et moderne velfærdssamfund 300 år senere.

 

"Tro og samfund i Grønland i 300-året for Hans Egedes ankomst" er udgivet af Aarhus Universitetsforlag med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, Grønlands Selvstyre og Ilisimatusarfiks Publikationsfond. Bogen er redigeret af Aage Rydstrøm-Poulsen, Gitte Adler Reimer og Annemette Nyborg Lauritsen.Kommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Nyheder

Læs de seneste nyheder om stort og småt fra Ilisimatusarfik

Læs mere

Ilisimatusarfik i pressen

Se oversigt vedr. Ilisimatusarfiks omtale i presse og medier

Læs mere