Søg på Ilisimatusarfik

"Lykkelænder" - screening af dokumentarfilm

07.09.2018

Vinder af Nordic:Dox
Award ved CPH:DOX 2018

Forholdet mellem Grønland og Danmark er fuld af forestillinger og myter.

Med udgangspunkt i klichéer og forestillinger om Grønland møder vi i LYKKELÆNDER grønlandske borgere i scener og situationer, hvor de tackler fordommene om sig selv. Filmen er en både kunstnerisk og debatskabende fortælling om en indforståethed, der er opstået i den danske bevidsthed om Grønland som nation og folk.

LYKKELÆNDER vandt Nordic:Dox Award ved CPH:DOX 2018.

Grønland fra et dansk perspektiv

Instruktøren Lasse Lau reflekterer og dokumenterer i sin debutfilm, LYKKELÆNDER, den grønlandske identitet. Han arbejder fra et dansk perspektiv, med lader Grønland og grønlænderne fortælle historien om et moderne land, der stadig må forholde sig til fastfrosne fordomme. LYKKELÆNDER er en både kunstnerisk og debatskabende film, der bevæger sig i grænselandet mellem virkelighed og fiktion både i tema og filmisk metode.

Filmen tager os med på en rejse langs Grønlands kyst. Vi ser landet både indefra og udefra ved billeder af landskaber, arkivklip og små portrætter af grønlændere. 300 års kolonihistorie har sat sit aftryk på både Danmark og Grønland, og grønlænderne er tvunget til at forholde sig til den strøm af fordomme, der kommer fra den gamle kolonimagt, Danmark, hvis borgere, danskerne, ikke har skulle forholde sig til Grønland siden de fik hjemmestyre.

LYKKELÆNDER er et bidrag til min egen generations forsoningsproces mellem Danmark og Grønland. Der er ikke noget formanende over filmen, det er faktisk helt åbent, hvad man lægger i fortællingen, og hvordan man oplever den. Men jeg ville gerne bryde den tavshed der er omkring Danmarks forhold til Grønland, og derfor måtte jeg granske mit eget perspektiv – nemlig det danske. Og det er gennemsyret af uvidenhed og forestillinger om grønlænderne, der slet ikke er tidssvarende. Det ville jeg gerne vise. Derfor tør filmen også gå derind, hvor det kan blive en smule ubehageligt, og filmen handler på den måde også om Danmarks egen selvforståelse – måske i nogle sammenhænge endda selvbedrag,” fortæller Lasse Lau om filmen.

En forestilling der er frosset fast

I 1979 overgik Grønland fra at have status som dansk amt til at have eget hjemmestyre. I over 250 år havde Grønland, som en del af rigsfællesskabet Danmark, været en del af danskernes hverdag, men efter hjemmestyret blev en realitet, blev opmærksomheden i nyhedsbilledet drejet væk fra landet. Den forestilling om Grønland og grønlænderne, der dengang herskede blandt danskerne, hang ved, og derfor er billedet af nutidens Grønland stadig præget af forældede fordomme og myter.

Men virkeligheden er en anden, og der hersker i Grønland en vilje til at bryde med den koloniale historie og se frem mod en ny politisk bevidsthed, særligt efter der blev etableret selvstyre i 2009. Danskernes billede af grønlænderne er gennemsyret af stereotype forestillinger, misforståelser og fordomme. LYKKELÆNDER tager navn fra sangen af Povl Dissing, og filmen tjener også samme formål; at vise den indforståethed om Grønland, der er opstået i den danske bevidsthed.

  • Hvor: auditoriet på Ilisimatusarfik campus Ilimmarfik
  • Hvornår: fredag d. 07. september, kl. 18.30 - 22.00


Kommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Nyheder

Læs de seneste nyheder om stort og småt fra Ilisimatusarfik

Læs mere

Ilisimatusarfik i pressen

Se oversigt vedr. Ilisimatusarfiks omtale i presse og medier

Læs mere