Søg på Ilisimatusarfik

Offentligt foredrag: Lars Trap-Jensen fra det Danske Sprog- og Litteraturselskab

23.11.2017

Afdeling for Sprog, Litteratur & Medier inviterer til offentligt foredrag med Lars Trap-Jensen fra det Danske Sprog- og Litteraturselskab om Hvor skal vi hen du? Om det danske sprogs udvikling og behandlingen af det i ordbogen.

Det er en del af sprogets natur at være i konstant bevægelse. Men hvor bevæger det sig hen netop nu, og hvorfor gør det mon det? Kan og skal vi gøre noget for at påvirke udviklingen, og gør vi mon det rigtige? 

I mit oplæg vil jeg se på nogle af de spørgsmål som optager danskerne mest for tiden. Udgangspunktet er ikke videnskabelige undersøgelser, men de danske sprogbrugeres egne bekymringer og holdninger som de kommer til udtryk i de mange henvendelser som vi daglig modtager på ordbogssitet ordnet.dk. I foredraget vil jeg se nærmere på forskellige aspekter af den sproglige bevægelse og komme med nogle bud på hvad, hvordan, hvorfor og hvorhen. 

Med udgangspunkt i den aktuelle diskussion af ordet "grønlænderstiv" i Den Danske Ordbog ser jeg også på hvad en ordbogs opgave er, og hvordan ordene udvælges. I foredraget inddrages eksempler fra udtale, ordforråd, stavning, grammatik og sprogbrug og kommer blandt andet ind på mediernes betydning, politisk korrekthed, påvirkningen fra engelsk og dialekternes status i dag. 

Og for en god ordens skyld: Det drejer sig om dansk sprog generelt, ikke dansk i Grønland.Men publikum opfordres til at deltage i diskussionen og gerne med en lokal vinkel, fx tilsvarende problemstillinger for dansk og grønlandsk i Grønland.

 

Hvornår: torsdag d. 23. november kl. 19.30

Hvor: auditoriet på Ilimmarfik

 

Foredraget holdes på dansk. Efter foredraget vil der være kaffe/te og kage og tid til spørgsmål og diskussion - og alle er velkomneKommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Nyheder

Læs de seneste nyheder om stort og småt fra Ilisimatusarfik

Læs mere

Ilisimatusarfik i pressen

Se oversigt vedr. Ilisimatusarfiks omtale i presse og medier

Læs mere