Søg på Ilisimatusarfik

»Lap-Gunnill skal giftes«

30.11.2016

Afdeling for Kultur- og Samfundshistorie inviterer til offentligt foredrag ved historiker Cordelia Heß, ph.d.:

»Lap-Gunnill skal giftes« - Mission og kolonisation i Sápmi og Grønland, 1000–1700

Allerede før Danmark-Norges og Sveriges strategiske kolonisering af Grønland og Sápmi (samernes land) og begyndelsen på deres massive missionsvirksomhed, havde de oprindelige befolkninger i disse områder været i kontakt med kristne europæiske bosættere. Disse kulturmøder ved vi dog ikke så meget om i dag.

Fordi Sápmi og Grønland blev kolonier i henholdsvis 1600- og 1700-tallet, går man i dag tit ud fra, at også de prækoloniale kulturmøder må have været præget af koloniale hierarkier, racisme og etnocentrisme. Man mener at dem, der senere blev til »de koloniserede«, aldrig har haft mulighed for at påvirke mødet ud fra deres egne præmisser. Men passer det egentlig?

Ved at undersøge en hekseproces i svensk Sápmi i 1660 vil foredraget vise, at samernes motivation til at nærme sig den kristne tro i lige så høj grad skyldtes nysgerrighed og gensidig interesse – og ikke kun pres fra statens og kirkens side.

Skønt situationen var en anden i Grønland før 1721, vil en sammenligning af det grønlandske og det samiske eksempel samt en nyvurdering af de få skriftlige kilder, der findes, kaste nyt lys på de historiske fortællinger om kristianisering og religionsmødet i hele Norden før kolonialismens tid.

 

Cordelia Heß, ph.d., er lektor i historie ved Göteborgs Universitet i Sverige. Hun har forsket i religion, kultur og politik i Østersøregionen i senmiddelalderen. Hendes ekspertise dækker også antisemitisme i et langt historisk perspektiv fra middelalderen til moderniteten. I sit foredrag præsenterer hun et nyt forskningsprojekt om kolonisering og kristianisering i Norden før 1700.

 

Hvornår: onsdag d. 30. november, kl. 19.30

Hvor: auditoriet på Ilimmarfik 

 

Foredraget holdes på dansk. 

Efter foredraget vil der være kaffe/te og kage og tid til spørgsmål og diskussion.

Alle er velkomne.Kommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Nyheder

Læs de seneste nyheder om stort og småt fra Ilisimatusarfik

Læs mere

Ilisimatusarfik i pressen

Se oversigt vedr. Ilisimatusarfiks omtale i presse og medier

Læs mere