Søg på Ilisimatusarfik

Einar, Lili og Gerda: Historien bag ”The Danish Girl"

07.04.2016

Sprog, Litteratur & Medier Klubben på Ilisimatusarfik inviterer til offentligt foredrag med lektor Dag Heede, SDU - som for tiden er gæsteunderviser ved Afdeling for Sprog, Litteratur og Medier.

Titlen for det offentlige foredrag er:

Einar, Lili og Gerda: Historien bag ”The Danish Girl"

Lili Elbe er en af transhistoriens glemte pionerer, og hun er først for alvor blevet berømt i det 21. århundrede. Hendes historie er ellers usædvanlig og dramatisk.

I 1930 skiftede den danske maler Einar Wegener (1882-1931) køn og blev til Lili Elbe med sin hustru, maleren Gerda Wegeners (1886-1940) hjælp. Operationerne var nogle af verdenshistoriens tidligste eksempler på kirurgisk kønsskifte. Wegener-parret havde i en årrække boet i Paris, hvor Gerda Wegener var en succesrig kunstner og illustrator. I Danmark var hendes sensualistiske og ornamenterede jugendstil ingen succes, f.eks. omtalte Povl Henningsen hendes kunst som ”Gerda Wegeners slibrige Regimente” og ”Karamelpapir”.

”Lili” var ingen fremmed person i ægteskabet, for Einar havde i længere perioder levet som kvinde, og hun stod model for mange af hustruens portrætter. Lili nåede kun at leve halvandet år som kvinde, men skrev trods sygdom og smerter og med sin udgivers aktive hjælp selvbiografien Fra Mand til Kvinde. I 2000 dannede Lilis historie grundlag for en roman af den amerikanske forfatter David Ebershof, The Danish Girl, og denne blev i 2015 filmatiseret af Tom Hooper.

 

Hvornår: torsdag d. 07. april, kl. 19.30

Hvor: auditoriet på Ilimmarfik

 

Efter foredraget vil der være kaffe/te og kage – og tid til spørgsmål og diskussion.

Alle er velkomne.Kommunikationskontor

Kom nemt i kontakt med vores kommunikationskontor

Læs mere

Arrangementer

Offentlige arrangementer på Ilisimatusarfik

Læs mere

Ilisimatusarfik i pressen

Se oversigt vedr. Ilisimatusarfiks omtale i presse og medier

Læs mere