Søg på Ilisimatusarfik

Offentligt foredrag: "Pooqs lille bog"

16.04.2015

TEOLOGISK FORENING 

Torsdag 16. april kl. 19:30

Lektor, cand.theol., ph.d. Flemming A.J. Nielsen, Afdeling for Teologi, Ilisimatusarfik: Flemming Nielsen

Pooqs lille bog og andre tidlige grønlandske manuskripter i Europa

Et grønlandsk skriftsprog blev opfundet så tidligt som i 1723 da Hans Egede som den første nogensinde formulerede sammenhængende tekst på et inuit-sprog. Det blev begyndelsen til en vældig produktion af tekster, og de inuit som kom i kontakt med missionen, blev tidligt fortrolige med det nye skriftmedium. Den første grønlænder som ejede en bog, ganske vist håndskrevet, var Pooq.

Allerede i 1724 rejste han til Danmark med dette manuskript, og det vakte så stor opsigt at det blev kopieret i mindst tre eksemplarer som er bevaret den dag i dag og befinder sig i hvert sit europæiske land: Tyskland, Frankrig og England. Pooq vendte tilbage til Grønland året efter med sindet fuldt af fortællinger om den nye verden han havde set, og digtede en trommesang om sin rejse. Den blev en stor succes, og som den første trommesang nogensinde blev den endda skrevet ned og bevaret for eftertiden.

Med udgangspunkt i Pooqs fascinerende historie vil jeg sætte fokus på den tidlige grønlandsksprogede tekstproduktion der vakte stor interesse i både Grønland og blandt Europas lærde. Nye intellektuelle horisonter viste sig på begge sider af Atlanten.

 

Foredraget finder sted i Auditoriet, Ilimmarfik, 1. sal

Efter foredraget vil der være spørgsmål og diskussion

Der serveres kaffe og kage i pausen 

Der er fri adgang, og alle er velkomne

Foredraget bliver tv-optaget til KNRKontakt

Du kan kontakte os på mange forskellige måder

Læs mere